Job Halkes
Job Halkes Binnenland 1 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Suzanne’s droom: Een Rotterdamse restauranttram

Lekker genieten van een viergangendiner terwijl de tram je langs de mooiste plekjes van de stad rijdt. Als het aan Suzanne Knegt van de RotterTram ligt is dat vanaf volgend voorjaar mogelijk. Een tram om te verbouwen heeft ze al, maar om het benodigde geld binnen te slepen start ze een crowdfundingsactie.

Liefde voor trams

Suzanne werkt nu nog als marketingadviseur bij de RET, dus de liefde voor trams is haar niet vreemd. Ze wil haar Rotterdamse trots met zoveel mogelijk mensen delen met deze unieke tramrit. „Ik werk daar nu zo’n elf jaar, maar ik ga stoppen en al mijn tijd in dit project steken. Ik vind het rijden met de tram ontzettend gaaf, al snap ik best dat niet iedereen datzelfde gevoel heeft.” Om toch een beetje van die beleving mee te krijgen kwam ze zo’n 2,5 jaar geleden op het idee van een restauranttram. „Dat ben ik steeds verder gaan uitwerken, tot wat het nu is. Onder meer meesterkok Ad Janssen was erg enthousiast en hij gaat dan ook het viergangendiner verzorgen, inclusief een wijnarrangement.”

Wie straks de restauranttram binnenkomt, moet zich meteen op zijn gemak voelen. „Mensen moeten denken ‘huh, is dit echt een tram?”, aldus Suzanne. „Het arrangement duurt 2,5 uur, waarbij de tram langs de bekendste plekken van Rotterdam gaat. Denk aan de Markthal, het station, de Kuip en de Erasmusbrug. Maar ook Delfshaven doen we aan.” De tram wordt toegankelijk voor iedereen. „Particulieren kunnen bij ons een twee- of vierpersoontafeltje boeken. Maar we verwelkomen ook bedrijfsetentjes en de tram is ook af te huren met een opstapplek naar keuze.”

Kosten

Samen met onder meer de Stichting Romeo, die oude trams beheert, werd het concept verder uitgewerkt. „Ik kwam erachter dat er wereldwijd vijf restauranttrams actief zijn, waaronder in Den Haag en Brussel.” Naast het werk bij de RET begint Suzanne haar droomproject steeds meer vorm te krijgen. „Wat we nu nog nodig hebben is een bedrag van 450.000 euro. Een van de grootste kostenposten is de stroom van de bovenleiding omvormen tot een voor de keuken geschikt voltage. Daarnaast maken we een wc aan boord.”

Om het geld binnen te halen start Suzanne een crowdfundingsactie op Crouwdaboutnow. „Ik kreeg zoveel positieve reacties op het idee en het ophalen van geld dat ik besloot een crowdfundingsactie te beginnen. En bij ons krijg je een betere rente dan op de bank.” Daarnaast is ze ook druk in gesprek met andere financiers. „Ik wil graag samenwerken met regionale partijen, want de tram moet een regionale uitstraling krijgen. De verbouwing duurt drie maanden.”

Suzanne gaat alles op alles zetten om het geld binnen te halen. „Het plan is om vanaf februari of maart vijf dagen per week te gaan rijden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.