Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 9 okt 2017 / 18:33 uur

Medicatie taaislijmziekte niet vergoed

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is met slecht nieuws naar buiten gekomen. Ze heeft gemeld dat de medicatie tegen taaislijmziekte definitief niet wordt opgenomen in het basispakket. De prijs die de fabrikant voor het middel Orkambi vraagt, is simpelweg te hoog, aldus de minister.

Op de website van haar ministerie vertelt Schippers dat ze 100 procent heeft gegeven om het medicijn alsnog in het basispakket te krijgen: „Ik heb een uiterste inspanning gedaan om tot een positieve uitkomst te komen om zo de behandeling toegankelijk te maken voor de patiënten. Helaas heb ik moeten constateren dat de prijs die de fabrikant vraagt onaanvaardbaar hoog blijft."

Dit is voor de patiënten een bijzonder onbevredigende uitkomst en dat betreur ik zeer", beseft Schippers. Ze is daarom altijd bereid om de onderhandelingen opnieuw aan te gaan: „Ik was en ben daarom altijd bereid de gesprekken te hervatten als de mogelijkheid er is om tot een overeenkomst te komen.“ Eerder dit jaar liepen de onderhandelingen al om dezelfde reden stuk.

Schandalig

PVV-Kamerlid Fleur Agema, die ook bij de eerste mislukte onderhandelingen kritisch reageerde, is woedend over het nieuws. Tegen het AD vertelt zij: „Dit medicijn redt de levens van jonge kinderen en zij laat de vergoeding nu stuklopen op de prijs. Het is schandalig!”

Ook de NCFS, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, heeft inmiddels gereageerd op de uitspraken van Schippers. Zij zegt juridische stappen te overwegen en roept patiënten die behandeld worden met het medicijn op hun ervaringen te delen met de hashtag #daaromOrkambi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Medicatie taaislijmziekte niet vergoed
Sluiten