Iris Hermans
Iris Hermans Entertainment 6 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Blootschap Koert-Jan: probeer het eens dan!

Bijna 1 op de 8 Nederlanders houdt ervan: naaktrecreatie. En een van hen is Koert-Jan de Bruijn, die over onder andere de ongeschreven regels op de camping vertelt. ,,Je moet niet pontificaal gaan bukken als je iets laat vallen, dan kijkt iedereen zo je kont in!”

Niet erotisch, hoor

Hij staat bijna poedeltjenaakt op de cover van Bloot!, het nieuwe magazine van ‘BlootGewoon! Merk van NFN‘ en voor liefhebbers van naturisme dat vanaf vrijdag in de schappen ligt. Presentator en ex-GTST-er Koert-Jan de Bruijn geeft hierin een openhartig interview over zijn vakantie lifestyle, ,,ik heb mezelf letterlijk en figuurlijk bloot gegeven, ja.” Hij is een echte naturist en gaat elk jaar op vakantie naar de, meestal Franse, camping. Túúrlijk gluur je daar een beetje naar anderen, lacht hij, ,,Wie niet? Dat doe je ook als iemand wel badkleding aan heeft.” Maar het is niet eens zo erotisch als je zou denken, dat naaktlopen, ,,een vrouw met een bikini aan is eigenlijk veel spannender!” Zijn blootschap is er eentje voor iedereen nog twijfelt om het naturisme te exploreren: ,,gewoon een keer doen.” En vind je het niks, ,,dan kleed je je toch snel weer aan?”

Vanaf vrijdag te koop

Altijd handdoekje mee

Sommige dingen doe je echt niet naakt. Sporten bijvoorbeeld, ,,dan slingert het alle kanten op…” En verder zijn er nog wat (ongeschreven) naturistenregels. Altijd een handdoekje mee bijvoorbeeld, ,,niemand zit erop te wachten dat jij met je zweetnaad op een barkruk gaat zitten!” En geen foto’s van elkaar maken, al is dat voor een BN’er natuurlijk nog wel een dingetje. Want ja, hij wordt heus weleens gefotografeerd, ,,maar gelukkig wel meestal met kleren aan, en dat vind ik alleen maar leuk.” En oh ja, als je iets laat vallen, let dan even op. ,,Je moet niet pontificaal gaan bukken, want dan kijkt iemand straks recht in je kont.”

Naaktstrandjes

In het magazine staat een uitgebreid interview met hem op zijn vakantieadres in de Provence en komen onder meer de mooiste naturistenplekjes aan bod. ,,Wist je dat Nederland 97 naaktstrandjes heeft?” Van het hoge noorden (Hoornse Plas) tot het diepe zuiden (De Maasplassen). Maar helaas voor naturisten (m/v) die zichzelf al verheugd in de handjes wrijven, de kans om Koert-Jan in vol ornaat ergens in Nederland tegen het blote lijf lopen, is zeer gering. Al ging-ie laatst wel even het naaktstrand van ’t Twiske bij Amsterdam uitproberen. ,,Maar toen was er blauwalg.”

Een kleine greep uit het aantal naaktstrandjes

Pareltjes

Hij is meer een naturist dan een nudist, vervolgt hij. ,,Bij die laatste staat echt het naakt rondlopen an sich centraal, terwijl ik me graag onderdeel uit voel maken van de natuurbeleving en het gewoon prettig en praktisch vind.” Hij gaat met zijn gezin dan ook al jaren naar naturistencampings in vooral Frankrijk, die hij pareltjes noemt. ,,Je voelt je er vrij en de omgeving is weids en prachtig.” Hijzelf staat breed lachend op de voorkant, in zijn ‘naaktparadijs’, ,,ik zou eerlijk gezegd ook niets anders meer willen.” Al heet het Bloot!, toch staat hij nergens helemaal piemeltjenaakt. ,,We willen wel gewoon in de supermarkt kunnen liggen en er zijn genoeg andere tijdschriften voor mensen die echt puur voor de blote piemels gaan.”

Familytime! / Feriet Tunc

Verkeerd imago

Dat er nog weleens een verkeerd beeld over het naturisme is, enerzijds dat het geitewollensokkengehalte hoog is, al draagt niemand die, en anderzijds dat het ‘erotisch’ is, vindt hij jammer. Dat is namelijk echt niet zo, maar bijna 1 op de 8 weet dit al. ,,Er zijn twee miljoen Nederlanders die naakt recreëren en dat is exclusief de sauna.” Je weet niet wat je mist, verzucht hij, ,,het voel zo lekker en vrij wanneer je eindelijk die kleren uit kunt gooien.” Plus dat het superpraktisch is wanneer je op vakantie gaat, ,,je hoeft een stuk minder kleding mee te nemen.” Al barbecueën ze bijvoorbeeld wel met kleren aan, je moet er ook niet aan denken dat er net een vuursnipper op een bepaalde plek terechtkomt. En zijn telefoon doet-ie gewoon in zijn tas, ,,jij stopt hem toch ook niet in je bikini?”

Iedereen

Op de vraag ten slotte of hij liever bloot of gekleed door het leven gaat, is hij stellig. Bloot, ,,maar wel zo relaxed als iedereen het ook zou doen.” En met een knipoog, ,,en als het niet te koud is natuurlijk!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.