Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 4 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Kinderen voor Kinderen blijft onze harten veroveren

Kinderen voor Kinderen, wie is er niet mee opgegroeid? Hits als Op Een Onbewoond Eiland, het Tietenlied en De Kerstezel worden nog steeds veel gedraaid door de luisteraars van toen. Omdat het lekkere meezingers zijn, maar vooral omdat het lekker nostalgisch is. Maar luisteren de kinderen van nu nog steeds naar de zoetgevooisde stemmetjes met de onmiskenbare Gooise ‘r’?

Jazeker. Uit een onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat Kinderen voor Kinderen ook onder de jeugd van nu nog steeds razend populair is. Vooral basisschoolkinderen zetten de liedjes van het kinderkoor nog steeds graag op. Grote kans dat dit komt doordat kinderen tot de leeftijd van 12 hun luistergedrag van hun ouders laten afhangen.

Maar, betoogt Hendrik Beerda tegenover Metro, het is ook iets wat echt van de kinderen zelf is. „Alle kinderen in die leeftijdsgroep kennen het en de waardering van de kinderen is enorm.” Zodra de pubertijd in beeld komt, legt het kinderkoor het af tegen DJ’s, die vanwege hun glamoureuze imago een ‘coolfactor’ hebben die scoort bij de kinderen in die leeftijdsgroep.

Een fenomeen

Het imago van Kinderen voor Kinderen is onder de doelgroep nog altijd hartstikke goed ‘Stoer én vriendelijk’, zo blijkt uit de getallen. Beerda: „Iets dat door veel mensen als stoffig gezien wordt, leeft nog steeds. Het is echt een fenomeen.” Waar de jeugd van toen afhankelijk was van cassettebandjes, cd’s of zelfs elpees, kunnen de kinderen van nu hun favoriete Kinderen voor Kinderen-nummers gewoon streamen en downloaden.

Zo heeft het kinderkoor een eigen YouTube-kanaal, waarop de videoclips van de nummers te bekijken zijn. De views liegen er niet om: in totaal werden de video’s meer dan 100 miljoen keer bekeken. Met ruim 22 miljoen views is Hupsakee tegenwoordig het populairste lied, iets dat ook uit de cijfers van Spotify blijkt. Ook nummers als Raar maar waar, Hallo wereld en Energie! worden veel beluisterd en doen het goed in de huidige hitlijsten.

We zijn inmiddels alweer bij Kinderen voor Kinderen 37: Voor altijd jong. Ter info, Op een Onbewoond Eiland stamt van het tweede album en ook het nummer Dyslectisch is alweer best oud (Kinderen voor Kinderen 23). De Kinderen voor Kinderen van nu bestormen nog steeds de hitlijsten. Zeven bereikten er ooit de Top 40, met een top 10-notering voor Ik heb zo waanzinnig gedroomd.

Ik heb zo waanzinnig gedroomd (nummer 7, 1981)

https://www.youtube.com/watch?v=0m_lU2RA9Ak

Meidengroep (nummer 11, 1983)

Eeuwige kerst (nummer 12, 1984)

Klaar voor de start (nummer 20, 2013)

Hallo wereld (nummer 22, 2012)

Op een onbewoond eiland (nummer 33, 1981)

https://www.youtube.com/watch?v=7VqqLWWKth0

Ik ben toch zeker sinterklaas niet (nummer 35, 1986)

Mensen die terug verlangen naar deze gouwe ouwe hits kunnen gewoon terecht op Spotify, waar alle albums te streamen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.