Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 3 feb 2017 / 05:00 uur

Interview Jett Rebel: ‘Ik wil niet vergeten worden’

Jett Rebels derde album (Super Pop) in een jaar tijd ligt in de winkel en hij staat zaterdagavond in Rotterdam Ahoy.

Hoe gaat het?
Sinds een halfjaar ben ik clean. Dus geen drank en geen joints meer. Ik ben zelfs gestopt met roken. De laatste zeven jaar was ik altijd onder invloed. Het klinkt bizar, maar zo is het. Ik heb rust gevonden nu. Ik zit niet meer in die chronische waas. Dit is wie ik echt ben.

Hoe bereid je je voor op zo’n show als die in Ahoy?
Als een sporter. Het moet de beste show worden die de mensen die in Ahoy zijn zaterdag ooit hebben gezien. En ik wil het podium aflopen met het gevoel dat de Ahoy-show het beste was dat ik ooit gedaan heb.

Waarom breng je zo veel muziek uit?
Waarom niet? Omdat ik veel maak. Eigenlijk ben ik altijd bezig, dat krijg je wanneer je een thuisstudio hebt. Ik heb thuis nóg een paar complete albums liggen.

Wat is je favoriete muziekinstrument?
De gitaar. Ik ben een geobsedeerde verzamelaar. Toen ik begon, had ik twee oude barrels, maar nu is er een verzameling van vele tientallen exemplaren. Ik heb er een kamer vol van. Daar loop ik naar binnen en dan ben ik omringd door mijn favoriete instrument, dat is de hemel voor mij. Ik gebruik ze allemaal, trouwens. Veel koop ik via Marktplaats. Mensen die daar dingen aanbieden zijn vaak heel interessant. Laatst kocht ik zeven gitaren tegelijk van een man. Ik zei tegen hem: goh, dat zijn veel gitaren! ‘Ik heb er nóg honderden’, antwoordde hij. Speel je ook?, vroeg ik. ‘Nee, dat niet’, zei hij. Haha. Ik verzamel trouwens ook vinyl, zonnebrillen en douchegel.

Lees je recensies?
Nauwelijks. Ik kan erg down worden van kritiek. Laatst zei een meisje na een optreden tegen me: ‘wow, ik vind jou zó’n goede gitarist! Maar je zang vind ik helemaal niks. Doei’. Dan loop ik weken met een kutgevoel rond. Ik ben onzeker in dat soort dingen. Iets anders gaan doen omdat mensen er iets van vinden, is overigens geen optie.

David Bowie en Prince, twee artiesten met wie je nogal eens wordt vergeleken, zijn vorig jaar overleden. Wiens dood greep je het meest aan?
Bij het bericht over Prince heb ik gehuild. Maar ik vind het moeilijk om te uiten dat ik om hem geef omdat ik zó vaak heb gehoord dat ik op hem lijk dat ik me er bewust tegen ben gaan afzetten. Bowie en Prince hebben mij vooral geïnspireerd omdat ze nooit twee keer dezelfde plaat hebben gemaakt.

Waarom moest je zo huilen om Prince?
Ik dacht: je werkt je hele leven aan iets om vervolgens te sterven. Hij ging bovendien op een treurige manier dood en werd door zijn dood even een hype om vervolgens net zo snel weer vergeten te worden. Dat vind ik te weinig eer voor zo’n grote artiest. Ik keek naar mezelf en dacht: mijn carrière is niet zo groot als die van hem, dus wat blijft er dan van mij over als ík sterf? Daarom trek ik er ook hard aan. Op een gegeven moment ben je dood en ik wil niet vergeten worden.

Heb je de drank en drugs gemist sinds je afgekickt bent?
Alleen die specifieke soort van high die je soms voelt als je een avond lam bent. Zonder drank kun je dat niet forceren. Laatst was het er ineens en wist ik: zo voelt het dus om high te zijn van het leven. Ik vroeg meteen aan iedereen: heb je iets in mijn water gedaan? Man, ik was zo gelukkig.

Jett Rebel speelt zaterdag 4 februari in Ahoy Rotterdam. Hij heeft aangekondigd vier uur lang te gaan spelen. Jett Rebel is de artiestennaam van de 26-jarige Jelte Tuinstra.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interview Jett Rebel: ‘Ik wil niet vergeten worden’
Sluiten