Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 13 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

De Jeugd van Tegenwoordig als poppen de bühne op

Een opmerkelijke carrièrestap: De Jeugd van Tegenwoordig maakte een musical. Met poppen als zichzelf.

Twee dingen op een tafel in de artiestenfoyer van het theater in Hoofddorp vallen op: een enorme pot augurken en het boek Dagboek van een Herdershond van Willie van Hemert. Naast de pot en het boek zitten Willie Wartaal (Olivier Locadia) en Faberyayo (Pepijn Lanen) van de formatie De Jeugd van Tegenwoordig. Hun carrièrestap is misschien wel net zo opvallend als de combinatie augurken – stokoud boek: ze hebben met hun collega’s Bas Bron en Vieze Fur en medeschrijvers een musical gemaakt, Watskeburt?!

Hiphopsprookje

De augurken zijn te begrijpen, want dit ‘hilarische anarchistische hiphopsprookje’ gaat over producer Bas Bron die gekidnapt is door boze boef AuSchurk (een rol van Henk Poort). Andere acteurs spelen onder meer een blowende dennenboom en sexy beesten. De vier leden van De Jeugd van Tegenwoordig spelen niet mee, maar zijn (goed lijkende) poppen. Uiteraard hoor je in Watskeburt?! hits als Sterrenstof en Get Spanish. „Geen idee waarom dit boek hier ligt”, zegt Wartaal, die spontaan begint voor te lezen.

De Jeugd van Tegenwoordig als poppen de bühne op: ‘Bizar’
Willie Wartaal (links) en Faberyayo als zichzelf. / Marcel van Hoorn | ANP

Toevoeging, geen vervanging

De Jeugd van Tegenwoordig verwacht je in de Alphatent van Lowlands, maar niet zo snel in het theater. Toch hebben ze een show gemaakt die vanuit het theaterpluche te bekijken is. Dat willen de heren wel even uitleggen. „Maak je wel aantekeningen als een echte journalist? Of bijt af en toe even interessant op de dop van je pen”, zegt Faberyayo als hij de voicerecorder ziet. „Het idee is altijd met poppen geweest, zodat wij als muziekgroep tegelijkertijd optredens zouden kunnen doen. We vinden het gewoon een leuke toevoeging in plaats van een vervanging.” Wartaal: „We hebben onze ideeën op papier gezet tijdens een heel leuk etentje. Zo moest er een bad guy zijn, een gek verhaal en we zouden absoluut de ruimte in moeten.”

Het is al weer tien jaar geleden, ten tijde van doorbraakhit Watskeburt?!, dat fan van het eerste uur Eric Holman van Rhythm Entertainment met het idee van een theatervoorstelling kwam. Faberyayo: „We vonden het toen leuk, maar het kwam er nog niet van. Later gaf hij toe ons nog te roekeloos en onbetrouwbaar te hebben gevonden om zich financieel aan te binden. Daarom lag het idee lang op de plank, tot we elkaar weer vonden. En nu zitten we hier.”

De Jeugd van Tegenwoordig als poppen de bühne op: ‘Bizar’
Foto: Raymond van Olphen

Hopen op een flop

Met alle ideeën gingen de schrijvers Roel Bloemen en Tim Kamps aan de haal en na twee jaar is Watskeburt?! daar. Willie Wartaal en Faberyayo vonden het proces om de voorstelling te maken en acteurs uit te zoeken ‘best wel tof’. Het leukste echter: een pop zijn. Wartaal: „Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik hoop dat onze show net zo’n flop wordt als de musical Sky van Marco Borsato. Dan krijg ik die pop lekker snel mee naar huis.” Faberyayo: „Ze zijn supergoed gelukt. De afgelopen zomer werden een soort van try-outs op De Parade gehouden. Het was bizar om te zien dat andere mensen ons nadoen en dan ook nog met een pop.” Wartaal: „En dat mensen dat trokken.” Faberyayo: „Dat ze er zelfs voor in de rij gingen staan!”

De Jeugd van Tegenwoordig als poppen de bühne op: ‘Bizar’
Foto: Raymond van Olphen

Of ze zelf theatergangers zijn of gaan worden: nou nee. Beiden zagen ooit een musicalfilm (Faberyayo The Sound of Music, Wartaal Sweeney Todd), maar een theater van binnen zagen ze niet vaak. Volgende week zullen ze er tijdens de première in De Meervaart in Amsterdam toch zelf moeten gaan zitten. Wartaal: „Ik kan het wel tof vinden, hoor. Maar soms ook héél kut.” Faberyayo: „De vorm spreekt mij niet zo aan. Die première? Dan ben ik misschien net toevallig tijdens de hele voorstelling buiten een sigaretje aan het roken.”

Hieronder zie je de clip Pikante, De Jeugd van Tegenwoordig met Henk Poort, die bij de voorstelling hoort. Info over de speellijst: www.watskeburtdemusical.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Jeugd van Tegenwoordig als poppen de bühne op
Sluiten