Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 26 sep 2016 / 18:16 uur

Chef’Special vol aan de bak met album, Ziggo en VS

Metro en Radio Veronica bezorgen je samen met een interview en liveoptreden de grootste artiesten. Dit keer is het de beurt aan Chef’Special.

Ze waren even ‘een zomertje weg’. De zomer bracht hen als voorprogramma van Twenty One Pilots 47 uitverkochte concerten tot Madison Square Garden in New York en Red Rocks Amphitheatre in Denver aan toe. Nu is Chef’Special terug en werkt de band toe naar een nieuw album voor het voorjaar 2017 en het grootste concert tot nu toe: Ziggo Dome op 7 oktober volgend jaar.

Rinkeldekinkel

Na O’G3NE is Chef’Special dinsdagmorgen tussen 8.00 en 9.00 uur de tweede gast bij een samenwerking tussen Metro en Radio Veronica: Soundcheck. Artiesten verschijnen op dezelfde ochtend met een interview in deze krant en spelen live in het radioprogramma Rinkeldekinkel van Jeroen van Inkel. We spraken zanger Joshua Nolet en toetsenist Wouter Heeren.

Hoe kwamen jullie zo bij Twenty One Pilots in Amerika terecht?

Joshua: „We zitten bij hetzelfde label: Fueled By Ramen. Twenty One Pilots is er één van de grootste bands. De muziek sluit goed aan. Door hun trouwe fanbase kwamen we in 47 uitverkochte arena’s terecht, met telkens 10.000 tot 25.000 mensen.”

Wouter: „Wij stonden op Pinkpop 2014 en toen hebben zij ons gezien. Misschien is daar het eerste zaadje geplant.”

Joshua: „Maar ja, iedereen wil zo’n voorprogrammaplek. Twenty One Pilots besloot zelf dat ze die Nederlandse boys wilden. De gunfactor bleek duidelijk. Ze wilden dat wij de avond echt mooier zouden maken en we mochten in hun show telkens tien minuten meedoen. Het was supervet, een droomstart voor ons in Amerika.”

Chef’Special vol aan de bak met album, Ziggo en VS
Twenty One Pilots op Pinkpop 2014, het jaar dat ook Chef'Special aantrad. / Paul Bergen | ANP

Héél moeilijk

Kwam jullie festivalseizoen plots in gevaar?

Wouter: „We konden er niet echt aan meedoen, inderdaad, en hebben wel wat moeten afzeggen. We hebben voor vertrek nog een clubtour kunnen doen en bij terugkomst op Appelpop gestaan.”

Joshua: „Om Amerika te doen was niet zo’n héél moeilijke beslissing, haha!”

Was het Red Rocks Amphitheatre het hoogtepunt?

Wouter: „Ja, de mooiste plek waar we gespeeld hebben. Het ligt in de bergen, uitgehakt tussen twee enorme rotsen van rood steen. De tribune is steil, dus je staat voor een muur van mensen op te treden.”

Joshua: „Als we speelden, was elke zaal voor 80 of 90 procent gevuld. De Amerikaanse Twenty One Pilots-fans kamperen twee dagen van tevoren al voor de deur om een mooi plekkie te hebben. Als ik aan voorprogramma’s denk, denk ik aan Nederlands publiek dat langzaam binnendruppelt. Gelukkig was onze ervaring heel anders. De Twenty One Pilots-fans hebben zin in de hele avond en stellen zich voor je open. Wanneer we het podium opliepen, werden we verwelkomd door een bak geluid, niet normaal. Je kon jezelf wijsmaken dat ze voor ons kwamen.”

Chef’Special vol aan de bak met album, Ziggo en VS
Joshua Nolet middenin in het publiek. / Remko de Waal | ANP

Keren jullie er terug?

Joshua: „Zeker. We zijn serieus bezig met doorbreken in Amerika, want dat is ons doel al sinds onze eerste oefensessie in 2008. We zeiden toen: we gaan dit niet als hobby doen. Door de vele shows in de VS hebben we al een fan-base kunnen opbouwen, dat merkten we op social media. We gaan vol aan de bak.”

Het derde album komt in het voorjaar. Is het af?

Wouter: „Het is al een paar keer af geweest, haha, maar we leggen de laatste hand er weer aan. We schaven nog wat, dat duurt altijd langer dan je denkt. Het verlaten van je muziek, het af verklaren, is het moeilijkste voor een muzikant. Over een ruime week vliegen we naar Londen om het af te mixen.”

Alle kanten op

Wat mogen we al over het album weten?

Joshua: „Dat het een echt Chef’Special-album wordt dat alle kanten op gaat. Muzikaal gezien gaan we heel wat genres af.”

Wouter: „Ik noem het een wat meer geproduceerde plaat, met meer verrassingen en avontuur.”

Joshua: „We hebben met verschillende Amerikaanse producers geprobeerd om met elektronische samples te experimenteren, zonder daarbij onze organische bandsound te verliezen. Een terugkerend thema is hoe om te gaan met het steeds groter wordende gat tussen jezelf en bijvoorbeeld familie en vrienden. We zijn de afgelopen twee jaar meer in Amerika geweest dan thuis en dat is wel een uitdaging.”

Chef’Special vol aan de bak met album, Ziggo en VS
Chef'Special op Parkpop 2015. / BrunoPress

Ziggo Dome over een jaar… dat duurt nog lang!

Joshua: „Aan de ene kant wel, aan de andere kant zijn we de afgelopen twee, drie jaar als een trein doorgestoomd. We hadden weinig tijd om bij alles stil te staan. Ik vind dat soms stressvol.”

Wouter: „We hebben nu de tijd om ons goed voor te bereiden op de grootste show uit onze carrière. Het moet bijzonder worden, waarbij veel nieuwe werk wordt gespeeld. Dat is best spannend.”

Joshua: „Het wordt de allerdikste Chef’Special-show ever. Dat zijn we aan de fans verplicht. Hierbij is dat beloofd.”

Maar eerst Rinkeldekinkel. Is het lastig om zo vroeg uit de veren te moeten?

Wouter: „Dat blijft altijd een uitdaging, maar we doen het graag en hebben het heel vaak gedaan. Ook in Amerika.”

Joshua: „Bij die ochtendshows in de VS krijg je twee microfoons en dan zeggen ze: maak er maar wat van. De Nederlandse radiostations hebben het wat apparatuur betreft erg goed voor elkaar, hoor. We moeten even wakker worden, maar we hebben het hier best luxe. Dat mag ook wel eens worden gezegd.”

Live op Radio Veronica

Tussen 8.00 en 9.00 uur hoor je Chef’Special dinsdagmorgen live in de ochtendshow van Jeroen van Inkel, Rinkeldekinkel, op Radio Veronica. Rinkeldekinkel helemaal beluisteren kan van 7.00 tot 10.00 uur. Beelden van Chef’Special vind je rechtstreeks op radioveronica.nl.

Chef’Special vol aan de bak met album, Ziggo en VS
Jeroen van Inkel verwelkomt dinsdagmorgen Chef'Special in Soundcheck. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Paspoort

Chef’Special uit Haarlem bestaat uit Joshua Nolet (zang), Wouter Prudon (drums), Wouter Heeren (toetsen), Guido Joseph (gitaar) en Jan Derks (bas).

2008: Start, met een genre dat je uiteindelijk ‘funkrappoprockreggaeska’ zou kunnen noemen.

2011: Na twee ep’s debuutalbum One For The Mrs. (The Mrs. is de naam van de oude tourbus) en benoemd tot 3FM Serious Talent.

2011/2012: Huisband De Wereld Draait Door.

2014: Tweede album Passing Through komt binnen op nummer 1 in de Album Top 100 en vanaf dan zingt heel Nederland, inclusief tienduizenden op Pinkpop, In Your Arms mee.

2015: In Your Arms staat op nummer 187 in de Top 2000.

Beluister hier de laatste single (en eerste nummer van het toekomstige album):

https://www.youtube.com/watch?v=dftptBaWz4s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chef’Special vol aan de bak met album, Ziggo en VS
Sluiten