Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Entertainment 26 sep 2016

Zanger Shawn Mendes: Ik wil me geen popster voelen

Uit verveling postte hij op een zomermiddag in 2013 een liedje op Vine, en eerder deze maand wist hij binnen twintig minuten alle 17.000 plaatsen in de Ziggo Dome te verkopen. Toch voelt de 18-jarige Shawn Mendes zich geen popster. „Er is geen enkele reden om mij op een voetstuk te plaatsen.”

De Canadees kwam op de zaterdagochtend van het feest 538Live XXL aan in Amsterdam, werd meteen naar Ziggo Dome gebracht voor de soundcheck en zit om 17.00 uur ‘s middags alweer in het Jaz Hotel om interviews te geven. „Touren is bizar, soms heb je echt het idee dat alles een waas is”, vertelt de jonge zanger, die de rust zelve is. „Om eerlijk te zijn, begrijp ik het nog niet helemaal. Ik zie het gebeuren en weet niet echt hoe ik me moet voelen. Elke dag gaat zo snel dat ik niet echt tijd heb om het van een afstandje te bekijken.”

Beeld: ANP

Volwassen worden

Naast drie jaar afwisselen tussen touren en online onderwijs volgen, ook een muzikant heeft immers leerplicht, heeft Shawn ook nog tijd gevonden voor een nieuw album, Illuminate, dat vrijdag in Nederland uitkwam. „Het nieuwe album is een volwassen versie van Handwritten. Het is ook voor een ouder publiek, mijn fans zijn samen met mij volwassen geworden.”

Mendes is ouder en meer ervaren, dat hoort hij zelf ook terug in zijn muziek. „Net als een sporter die groeit naarmate hij meer wedstrijden speelt. Het wordt steeds beter.” Wat er te verwachten valt? „Meer elektrische gitaar en piano. Het is wel dezelfde vibe in de nummers.”

Beeld: ANP

Nieuwe kans

De jonge zanger kijkt enorm uit naar de show die hij in mei in ons land zal spelen: „De laatste keer dat ik hier was, speelde ik voor maar veertienhonderd mensen (Paradiso, red.). Veel mensen konden niet naar de show komen. Nu krijgen ze wel de kans.”

Vrienden, geen fans

En fans, die heeft hij: de Ziggo Dome wist hij in twintig minuten uit te verkopen. Toch ziet hij zijn fans meer als vrienden. „We hebben een muzikale band. Ze kijken niet naar me op, maar we zijn samen met muziek bezig.” Dat mensen misschien tóch tegen hem opkijken, is iets waar hij nooit aan zal en wil wennen. „Ik wil me geen popster voelen. Er is geen enkele reden om op een voetstuk geplaatst te worden. Het enige wat ik anders doe, is muziek maken en dat op een podium spelen.” Eng vindt hij het niet meer. „De afgelopen drie jaar heb ik honderden shows gedaan. Het voelt alsof er wel een opbouw is geweest. Ik ging van spelen voor honderd man naar duizenden.”

Beeld: ANP

In ieder geval weet de jonge singer-songwriter goed hoe hij zich op de shows moet voorbereiden. Elke dag oefent hij minstens anderhalf uur met een zangdocent om zijn stem beter te kunnen gebruiken. Voor een show wil hij vooral ontspannen. „Een kop thee en even muziek luisteren, dan kan ik ervoor gaan. Ik geniet er enorm van.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zanger Shawn Mendes: Ik wil me geen popster voelen
Sluiten