Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 1 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Louisa en Rosanna: Zijn wie je wilt zijn

TV-zender TLC staat, met Louisa en Rosanna, een ‘Pride Week lang’ in het teken van ‘iedereen mag zijn wie hij wil zijn’.

Zij, Louisa (31) was ooit Lowieke en doorliep het hele transgenderproces. De andere zij, Rosanna (31), voelde zich van kleins af aan al een jongetje. Voor haar is het transgenderproces toekomst, want zij wil eerst nog moeder worden en met haar Louisa een gezinnetje stichten.

Zachte g

Samen zijn zij Louisa en Rosanna Janssen, uit het Limburgse Tegelen en zestien (!) jaar samen. De twee met de zachte g worden sinds hun bruiloft in 2015 gevolgd door vrouwenzender TLC, dat een week lang tijdens de Euro Pride in Amsterdam in het teken staat van de Pride Week. Het thema: iedereen mag zijn wie hij wil zijn. Louisa schitterde zaterdag als een van de ambassadeurs bij de opening van Transpride (cultuurfestival) in een speciaal ontworpen TLC-jurk. Ze zong This Is Me en hield een korte speech. Hier zie je de Nederlandse versie van Louisa’s nummer:

Woonwagenkamp

Makkelijk is het voor Louisa niet altijd geweest. Als jongetje uit een woonwagenkamp kon zij moeilijk over gevoelens praten. „Ik begon op mijn zevende al hakjes en jurkjes van mijn moeder te dragen. Maar in een woonwagenkamp is het belangrijk dat de oudste broer, dat was ik, het goede voorbeeld geeft.” Lowieke verliet al jong haar ouders. Als Louisa heeft zij de familieband weer kunnen aantrekken.

Crossfiets

Hoe anders was dat bij Rosanna, die je al jong op het voetbalveld, skateboard en crossfiets kon vinden. Nee, een meisjemeisje was ze bepaald niet (‘barbies hoefde ik niet, ik had liever autootjes of een bal’). Niemand in haar familie maakte er een punt van dat ze man wil worden en op vrouwen viel. „In ons gezin bestond het woordje taboe niet, ik werd meteen geaccepteerd. Louisa werd ook meteen opgenomen, zonder rare vragen.”

Louisa en Rosanna: Zijn wie je wilt zijn
Louisa in haar speciaal ontworpen Pride Weekjurk en haar geliefde Rosanna. / TLC

Samen dragen zij het thema van TLC, dat dinsdag in een Pride Week Special over het verwezenlijken van hun gezinsdroom dubbel en dwars aan bod komt, graag uit (de twee bezoeken transgenders, homo’s en lesbiënnes die al kinderen hebben). Louisa: „Leef zoals je zelf wilt, daar gaat het deze week en in in het programma om. Laat je niet leven door de omgeving en doe waar je je prettig bij voelt. Daar zing ik ook over.” Ze stelt dolgelukkig met haar Rosanna en dus toekomstig man te zijn. „Ik ben blij dat ik iemand heb gevonden die me accepteert en me neemt zoals ik ben.”

De kinderwens die het stel heeft, staat haaks op de wens van Rosanna om te zijn wie ze wil zijn, namelijk een man. „Als het kind er eenmaal is, ga ik naar het VU en kies ik voor mezelf”, legt ze uit. „Ik wil dan snel van mijn borsten en menstruatie af, dat is prioriteit nummer één. Die twee zaken beheersen mijn leven en ben ik spuugzat. Of ik voor een volledige geslachtsoperatie ga, daar ben ik nog niet uit. Tegen het zwanger zijn zie ik op, want vrouwelijker is er niet; maar ik heb het er voor over.” Willen ze een jongetje of meisje eigenlijk? Louisa: „Een meisje.” Rosanna: „Een jongetje.” Louisa: „Maar ik win ik altijd, haha.” Rosanna: „Vooruit dan, een cliché: als het maar gezond is.”

Apart geval

Als tv-gezichten zijn de twee boegbeelden geworden voor mensen die net als zij in het verkeerde lichaam zijn geboren. Louisa: „Eerst vond men mij een apart geval, bij Rosanna was dat wat minder. Maar door de serie hebben we respect gekregen en zijn we een voorbeeld geworden. Ik vind het heel fijn als mensen ons aanspreken.” Rosanna: „De gesprekken zijn positief. Als mensen vooroordelen achterwege laten, is dat natuurlijk heel prettig.”

Samen varen Louisa en Rosanna zaterdag mee tijdens de afsluiter van de Euro Pride, de Canal Parade. Je kunt hen zien op de Trans Unitedboot van COC Nederland. Louisa: „Geweldig. Misschien heel gek, maar ik ben nog nooit naar de Gay Parade geweest. Ik ga er met mijn mannetje een goed feestje van maken.”

TLC Pride Week

Louisa en Rosanna: Zijn wie je wilt zijn
Caitlyn Jenner. / Frederick M. Brown | AFP

De TLC Pride week ziet er als volgt uit:

• I Am Jazz (sneak peek seizoen 2), maandag om 20.00 uur.

Over de 15-jarige transgender Jazz Jennings, die als meisje leeft en als jongen geboren werd.

• Louisa & Rosanna, Pride Week Special, dinsdag om 20.30 uur.

Over het Limburgse liefdeskoppel dat er van droomt een gezin te stichten.

• I Am Cait, donderdag om 22.00 uur.

Over voormalig tienkamper Bruce Jenner, vader van Kendall en Kylie Jenner (uit de Kardashianfamilie), die na haar coming-out Caitlyn Jenner is.

• Running Wild Wit Bear Grylls, vrijdag om 20.30 uur.

Acteur Jesse Tyler Ferguson gaat op expeditie met de survivalexpert en praat over zijn coming-out en het homohuwelijk.

• Marathon Louisa & Rosanna, zaterdag om 12.00 uur.

Zes uur materiaal van de twee op TLC tot nu toe.

• Marathon I Am Cait, zondag om 12.00 uur.

Zeven afleveringen achter elkaar van het nieuwe seizoen.

Vanaf oktober zijn Louisa en Rosanna op weg naar het ouderschap weer bij TLC te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.