Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 20 jul 2016
Leestijd: 5 minuten

Billy: Mijn kans om Utopia af te maken

Billy, de markante oud-inwoonster van Utopia, wil terug. Terug naar Ruud, terug op de buis. Waarom?

Plotseling was ze er donderdag inclusief de bijna onvermijdelijke tranen weer. Billy Bakker, een van de spraakmakendste deelnemers aan tv-programma Utopia van het eerste uur, vloog oud-geliefde Ruud in de armen en vroeg hem wat hij ervan zou vinden als ze zou terugkeren. Ruud ja, die onlangs ook terugkeerde naar het televisieterrein waar vijftien mensen achter gesloten deuren 24 uur per dag worden gefilmd en een nieuwe wereld moeten scheppen. De langharige grappenmaker schreef met toestemming van de overige inwoners een referendum onder de half miljoen trouwe kijkers uit en daarmee wordt vrijdag duidelijk of de blonde dertiger voor de tweede keer Utopiaan wordt.

Eén brok energie

„Hey, met Billyyyyyyy!” Aan de telefoon is de ‘levenskunstenaar’ meteen weer één brok energie. Alsof ze staat te stuiteren om de realityshow binnen te stappen en in de armen van Ruud te springen. Billy is niet zo van de regeltjes (‘liever lekker aanrommelen’, zei ze ooit) en dus bedacht ze iets tegen de regels in: aan de poort van Utopia rammelen en vragen of ze mag terugkomen. Utopia, waar ze 31 december 2013 begon om het in oktober 2014 te verlaten.

Sint Maarten

Hoe is het je de afgelopen twee jaar gegaan?

Na Utopia heb ik nog een tijdje een relatie met Ruud gehad en die strandde. Ik ben later met mijn inmiddels volgende ex-vriend naar Sint Maarten vertrokken en heb daar een jaar gewoond. Zes weken geleden ben ik teruggekomen.

Had je nu spijt aangezien je Utopia weer in wilt?

Al eerder. Je maakt een keuze voor Ruud en dan blijkt het niet de keuze die je voor ogen had.

En toch…

Ik zag dat Ruud was teruggekeerd en ik vind dit mijn kans om Utopia af te maken. Het afmaken heb ik tenslotte niet gedaan. Het belletje begon weer te rinkelen.

Billy: Mijn kans om Utopia af te maken
Billy en Ruud tijdens een vorig Utopialeven in bad.

Keek je nog naar Utopia?

Om heel eerlijk te zijn niet, al had dat ook te maken met mijn vertrek naar Sint Maarten. Ik vond het ook goed om er even afstand van te nemen en al mijn ervaringen eens op een rijtje te zetten. Pas toen Ruud terugkwam ben ik het meteen weer gaan volgen.

Had Ruud met je een simpele ‘ja’ zonder referendum kunnen laten terugkeren?

Nee en zonder referendum had ik me gewoon opnieuw moeten aanmelden. Ik kan hem dus alleen maar dankbaar zijn. Heel tof. Stemmen dus, want ik wil als geen ander terug!

Dingen uitspreken

Zal er meteen weer liefde tussen jullie zijn?

Laten we er niet van uit gaan, want wij hebben nog wel wat dingen uit te spreken. Dat vind ik ook niet meer dan normaal. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, maar het is niet mijn insteek. Dat vind ik ook niet eerlijk richting Ruud.

Kan de twijfel nog bij je toeslaan?

Nee. Absoluut niet zelfs, juist het tegenovergestelde. Bij een tweede keer weet ik hoe het is en ook hoe waardevol. Ik heb nu ook geen twijfel of het wel of niet zal afmaken.

Veranderingen

Is er nog iets hetzelfde in Utopia als in oktober 2014?

Qua uitstraling is er veel veranderd. Dat is goed, want geen veranderingen betekent stilstand. Qua uiterlijk is het vooruitgegaan zag ik. Het is luxer, dat heb ik in mijn tijd veel minder gekend. Het zwembad was wel het meest luxe. Dat vind ik fijn en geld verdienen vind ik prima, maar de groep, dingen met elkaar delen en wat je daarvan leert vind ik veel belangrijker.

Je werd geliefd en gehaat…

Ja dat klopt, maar sommigen zoals ik hebben nu eenmaal zo’n karakter. Ach, zo is het leven, ik heb er geen nare gevoelens over.

Oordelen

Hoe wilde je in 2014 in Utopia zijn?

Ik ben niet van het zaken doen al hoort het erbij. Ik wilde een voorbeeld zijn in hoe je met mensen om kunt gaan en hoe je oordeelt over anderen.

En nu?

Ruud is de aanleiding, maar ik moet mezelf niet voor de gek houden dat ik het alleen voor hem doe. Iets in mijn lichaam is geïrriteerd dat ik het eerder niet heb afgemaakt. Dat kan ik maar niet loslaten. Verder zal ik weer een groepsmens zijn die wil dat er harmonie is.

Je had Ruud ook kunnen vragen of hij weer naar buiten kwam. Heb je dat overwogen?

Nee. Voor hem is Utopia een groot leerproces en dat wil ik niet verstoren. Daarom wil ik terug en ben ik er vrijdag stiekem naartoe gegaan.

Creatief genoeg

Wat als de stemmers keihard ‘nee’ zeggen?

Dan zou ik teleurgesteld zijn, maar het betekent niet het einde van de wereld. Ik ben creatief genoeg om mezelf op een andere manier te vermaken en een nieuwe uitdaging te vinden. Maar eerlijk gezegd denk ik er nog niet over na, want ik ben positief.

Hoe laat mag ik je bellen vrijdag als het toch ‘nee’ is?

Doe maar een uurtje of vijf na de uitslag. Dan gooi ik er eerst een biertje in en ben ik wel weer aanspreekbaar.

Billy: Mijn kans om Utopia af te maken
Billy: Twijfel kan niet meer toeslaan, integendeel.

Stemmen

Tijdens haar deelname werd Billy verliefd op Ruud, de voormalige verkoper die de boel in Utopia vooral op stelten kwam zetten. Het werd een relatie vol botsingen, die (vooral door Billy) telkens binnen no-time werden goedgemaakt. Ruud werd uit Utopia gestemd en Billy volgde al snel haar geliefde.

Wie Billy terug in Utopia wil zien, kan meedoen aan een referendum op www.sbs6.nl/utopia. Je hebt daarvoor wel een Premium Utopiapaspoort nodig. De stemming duurt tot vrijdag 10.00 uur; een uur later wordt bekendgemaakt of de Utopiapoort voor Billy weer opengaat. Het is het derde referendum in het programma. Eerder ging het om een permanent alcoholverbod een een dictatuur als bestuursvorm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Billy: Mijn kans om Utopia af te maken
Sluiten