Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 25 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Lekker gruwelen bij horrormusical Sweeney Todd

Recensie: Sweeney Todd. • Genre: horrormusical. • Gezien: première maandag 23 mei, Zonnehuis Amsterdam-Noord. • Beoordeling: 4 uit 5.

Een niet-alledaagse musical in een al helemaal niet alledaags theater. Dat is Sweeney Todd, de ‘horrormusical om te lachen’ van de befaamde Stephen Sondheim, in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord. Stichting Zonnehuis Muziektheater heeft voor het tweede jaar op rij grote musicalnamen gestrikt om in het compleet naar Sweeney Todd ingerichte theater in volkswijk Tuindorp te spelen. Vorig jaar Alex Klaassen en René van Kooten in Kiss of the Spider Woman (telkens uitverkocht, een reprise komt er zelfs aan); nu Vera Mann, Henk Poort en wederom René van Kooten voor een maandje Sweeney Todd.

Sweeney Todd
Mitch Wolterink en Wil van der Meer. / Bob Bronshoff

Johnny Depp

Deze titel, in 2007 nog verfilmd met Johnny Depp, is het gruwelijke verhaal van bloedbarbier Sweeney Todd (Van Kooten), die zijn klanten vaker de keel doorsnijdt dan dat hij ze scheert. Mevrouw Lovett (Mann) waarbij hij woont na een jarenlange celstraf, verwerkt de lijken in pasteitjes die gretig aftrek vinden. Ondertussen hoopt hij zijn door zijn gevangenis verloren dochter Johanna (Michelle van de Ven) te vinden en die ‘rechter van toen’, Turpin (Poort) te pakken te krijgen.

Meer vertellen we niet, want de ontwikkelingen zijn verrassend. Deze musical is erg goed gelukt. Sondheim staat bekend om niet de makkelijkste weg te kiezen op muziekgebied, maar de cast pakt zijn soms ontoegankelijke werk voortreffelijk aan (de hele zangwereld heeft er een bijzonder hoge pet van op). Van Kooten en de vaak grappige Vera Mann zijn prima, maar als het om zang gaat is Michelle van de Ven de uitblinker. Wat hoog, wat loepzuiver.

Sweeney Todd
René van Kooten en Vera Mann. / Bob Bronshoff

Vernuftig en hilarisch

Dat alles gebeurt dan in dat prachtige monumentale pand Zonnehuis, dat met beperkte middelen optimaal benut is en waarbij de acteurs in alle hoeken te zien zijn. Dat slechts een laken een zeilboot verbeeldt, stoort totaal niet. Het afvoeren van de lijken is zelfs vernuftig (en hilarisch tegelijk). Regisseur Koen van Dijk, die ook voor de vertaling zorgde, heeft het net als bij Kiss of the Spider Woman goed voor elkaar. Van Dijk kwam als kind van Tuindorp al in het Zonnehuis, hij moet zich er als een vis in het water voelen.

Keel na keel

Sweeney Todd is bepaald geen achteroverleunmusical, maar voor de iets meer geoefende theaterganger. Echter, ben je dat niet: laat je niet weerhouden. Een avondje gruwelen, waarbij de ene keel na de andere door een scheermes wordt doorgesneden, is ook weleens lekker toch? En dan wordt er nog prachtig bij gezongen ook.

Sweeney Todd is tot en met 20 juni te zien. Met ook: Marjolein Teepen, Mitch Wolterink, Wil van der Meer, Martijn van Baardewijk, Luc Steegers, Willemien Dijkstra, Thomas Kuipers en April van Amelsvoort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.