Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 22 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Geen Nederlandse serie gaat zo ver als De Jacht’

Wie afgelopen week langs het tijdschriftenschap in de supermarkt liep, kan het niet zijn ontgaan: er start een nieuwe serie die De Jacht heet. Hoofdrolspelers Fedja van Huêt en Loes Haverkort schitteren op zo’n beetje alle covers van de tv-gidsen in het rek. Maar klopt het ook, wat er onder de foto’s staat? Is De Jacht de engste Nederlandse serie ooit?

,,Ik hoop het”, zegt Haverkort (35) als Metro haar belt om het over de serie te hebben. ,,Ik ken zelf in elk geval geen Nederlandse politieserie die qua gruwelijkheden zo ver gaat als De Jacht. Ik vind het heel spannend om te zien waar een mens toe in staat kan zijn.”

On-Nederlands

Dat de nieuwe SBS6-serie, waarin jacht wordt gemaakt op seriemoordenaars, on-Nederlands aandoet kan overigens wel kloppen. De Jacht is een remake van Den Som Dræber, een succesvolle misdaadserie uit Denemarken. Haverkort koos ervoor om die serie ter voorbereiding te kijken. ,,Ik wilde eigenlijk maar een aflevering kijken om te zien wat het was, maar ik heb ze alle twaalf gekeken. Zo goed vond ik het meteen.”

Bang dat ze hierdoor misschien haar Deense evenknie na zou spelen in plaats van haar eigen draai aan de rol te geven, was Haverkort daarbij allerminst. ,,Ik had voor mezelf meteen een heel helder beeld van hoe ik het personage Lea wilde neerzetten. En omdat ik sowieso een heel andere actrice ben dan de Deense, neem je vanzelf weer andere dingen mee naar zo’n rol”, legt de actrice uit onder meer de film Rendez-Vous (2015) en de tv-serie Vechtershart (BNN) uit.

Nog zes

De serie bestaat vooralsnog uit zes afleveringen die steeds in sets van twee worden uitgezonden. Die twee afleveringen horen bij elkaar en vormen samen een soort film. De serie leende zich er in 2015 dan ook goed voor om in première te gaan tijdens het Nederlands filmfestival in Utrecht. Het origineel bestaat uit 12 afleveringen, dus met een beetje geluk zit er nog een tweede seizoen van wederom 6 delen in. Haverkort: ,,Of we die ook gaan maken hangt natuurlijk af van hoe deze serie wordt ontvangen, maar als het zou gebeuren dan zou dat wel heel leuk zijn, natuurlijk!”

De Jacht is vanaf maandag 23 mei om 20.30 uur te zien op SBS6. Iedere week worden twee bij elkaar horende afleveringen achter elkaar uitgezonden.

In De Jacht speelt Loes Haverkort de rol van Lea Smid, een jonge rechercheur. Samen met ex-forensisch psycholoog Thomas de Wolf (Fedja van Huêt) maakt ze jacht op seriemoordenaars. De serie is een remake van de Deense Den Som Dræber. In de eerste aflevering wordt in het bos het lijk van een jonge vrouw aangetroffen. Aan Smid de taak de zaak op te lossen. Het Deense origineer Den Som Dræber is in 2013 uitgezonden bij de NPO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.