Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 4 feb 2016 / 17:20 uur

Stefan Rokebrand: Herman Brood meer dan een junk

Stefan Rokebrand speelt en zingt vanaf donderdagavond icoon Herman Brood in Chez Brood. „Als acteur is dat een feest.”

Zijn haar is wat donkerder geverfd dan zijn oorspronkelijke kleurtje, maar verder: alsof hij er echt zit, daar in zijn kleedkamer van DeLaMar in Amsterdam. Herman Brood. Donderdagavond beleeft Stefan Rokebrand (38) zijn première in Chez Brood. Een theaterstuk met liveband, waarin Rokebrand – eerder te zien als Soldaat van Oranje in de succesvoorstelling en in tv-serie Celblok H – icoon Brood neerzet als muzikant, kunstenaar, grootverbruiker van drank en drugs, zoon, echtgenoot, vader en rebel. Bos Theaterproducties brengt Chez Brood in het jaar dat het vijftien jaar geleden is dat de rock-‘n-rolljunkie van het Hiltonhotel sprong.

Herman Brood

Rokebrand, die een jaar voor Broods klassieker Saturday Night geboren werd: „Toen hij sprong, ik noem die sprong een soort euthanasie, zat ik op de Toneelschool in Arnhem. Ik had wat cd’s, maar was geen groot fan. Toch was het een schok omdat Herman zo’n markant figuur was en niet zomaar. Hij was een icoon voor tolerantie en op een alternatieve manier in het leven staan. Hij was opvallend gekleed, gedurfd, had raar haar en was niet alleen een junk. Dat soort mannen heb je nodig om als puber te denken: dat kan dus gewoon, ik hoef niet in de pas te lopen. Wat dat betreft wordt Brood node gemist.”

Chez Brood
Stefan Rokebrand met de Chez Broodband. Links bandleider Jan Rot.

Xandra, Lola en Holly Mae

„Het contact met de familie Brood was bij de audities nog best lastig. Familieleden zaten erbij en ik dacht: jullie vader en man kan ik niet teruggeven. Maar ze bleken slim, betrokken en wisten goed wat ze wel en niet konden verwachten, dat Herman niet heilig zou worden verklaard. Ze wilden wel dat we met zijn persoon integer zouden omspringen. Nu zijn ze enthousiast, Lola is al drie of vier keer komen kijken.”

Chez Brood

„Je ziet vooral het laatste deel van zijn leven, waarin hij natuurlijk terugkijkt. We laten de icoon zien, maar ook dat hij een egoïstische klootzak was, iets wat een junk nu eenmaal aan zich heeft kleven. My Way was een sleutelnummer voor Brood. Hij kon alleen op die manier leven, hoewel hij wist dat hij daar mensen verdriet mee deed. Als kunstenaar en muzikant was hij een icoon, als mens bepaald niet de gemakkelijkste, gezelligste en meest trouwe vriend. Je ziet alles, van de rockster tot het verval. Zoveel facetten zijn een feest om als acteur te spelen. Het is een kluif waarvan ik dacht: geef maar hier.”

De ontmoeting

Rokebrand ontmoette Herman Brood bij een concert op de Markt in Eindhoven: „Het was in 1998, de dag na de WK-goal van Bergkamp in het duel Nederland – Argentinië. Ik droeg een oranje overhemd en daarop heb ik Brood laten tekenen. Hij tekende de kont van Bergkamp met als tekst ‘een goede bips doet wonderen’. Ik overspeelde echter mijn hand door te vragen of hij ook mijn spijkerjack wilde signeren. Dat was een vraag te veel, dus hij schreef er Dutroux op.”

Chez Brood is tot en met 5 juni in het hele land te zien. Naast Stefan Rokebrand spelen Owen Schumacher, Tibor Lukács, Anne Lamsvelt en Rosa Reuten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stefan Rokebrand: Herman Brood meer dan een junk
Sluiten