Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 5 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Meeste bioscoopbezoekers sinds 1967

Sinds 1967 zijn er niet meer zoveel bioscoopkaartjes verkocht als in het afgelopen jaar in Nederland. In totaal werden in het afgelopen jaar 32.951.335 tickets voor de film verkocht. Het aantal bioscoopbezoekers ten opzichte van vorig jaar steeg met zeven procent. De totale omzet uit kaartverkoop kwam uit op een kleine 276 miljoen euro. Een jaar eerder lag dat op bijna 250 miljoen euro.

Dat werd gistermiddag bekendgemaakt tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) in Pathé Tuschinski, Amsterdam.

Extra vol

De brancheverenigingen schrijven het succes toe aan de voortdurende investeringen in bioscopen en filmtheaters. Het filmaanbod aan het eind van het jaar, met kaskrakers als Spectre, Star Wars en The Hunger Games Mockingjay – Part 2, zorgde voor extra volle bioscoopkas.

Kerstomzet

De best bezochte films van 2015 waren Spectre (meer dan 2 miljoen kaartjes verkocht), Minions en Jurassic World. Star Wars: The Force Awakens gaf de kerstomzet een forse zet. De nieuwe aflevering van de sf-klassieker lokte in de twee laatste weken van het jaar meer dan 850.000 mensen naar de bios.

Best bezochte Nederlandse films in 2015 waren het begin december 2014 uitgekomen Gooische Vrouwen 2 (818.113 bezoekers) en Michiel de Ruyter (693.202). Ook in 2014 werd Gooische Vrouwen 2 al het vaakst bezocht: toen trok hij bijna 1,2 miljoen bezoekers. In totaal gingen 6.1 miljoen mensen naar een Nederlandse film.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meeste bioscoopbezoekers sinds 1967
Sluiten