Erik Jonk
Erik Jonk Lifestyle 5 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Sportschoolmuren vol goede voornemens

Na een smakelijke decembermaand is januari de sportmaand bij uitstek. 84 procent van de Nederlanders is van plan te sporten in het nieuwe jaar. Ronald van Hasselt en Kim Bange van Fit For Free vertellen over een sportonderzoek dat de fitnessketen uitzette onder duizend Nederlanders.

Vrouwen / mannen

9 kilo kwijt?
Ronald: Yes, ruim de helft van de Nederlanders (53 procent) wil afvallen in het nieuwe jaar. Gemiddeld willen we dan 9 kilo kwijt. Vrouwen willen gemiddeld een kilootje meer kwijt dan mannen.
Kim: Dat afvallen hoog op de prioriteitenlijst staat, komt waarschijnlijk omdat 61 procent tijdens de feestdagen meer heeft gegeten dan hij of zij van plan was.

Hoe lang houden we die goede voornemens vol?
Kim: Ondanks alle goede moed aan de start van het nieuwe jaar, hangt bijna een derde van de Nederlanders (27 procent) zijn sportdoel binnen een kwartaal al weer aan de wilgen.

Hoe komt dat?
Ronald: Vooral door het gebrek aan motivatie (50 procent). Eén op de drie mensen geeft daarnaast aan te weinig tijd te hebben (31 procent) en ruim een kwart (28 procent) raakt op den duur afgeleid van zijn doel.

Hoe helpen jullie sporters om gemotiveerd te blijven?
Kim: Om de motivatie van onze leden het hele jaar door op pijl te houden, plaatsen we deze maand een Wall of Goals in alle 78 clubs in het land. Hier kunnen sporters hun sportdoel vereeuwigen, zodat zij hier steeds weer aan herinnerd worden. En dat helpt, want ruim de helft van de onderzochte sporters geeft aan dat het stellen van een doel hen motiveert.

Goed voor de dag

Wat zijn de sportdoelen waarvoor we trainen?
Ronald: Die doelen lopen zeer uiteen. Van jezelf fitter voelen (80 procent), stress verminderen (50 procent) en zelfverzekerder zijn, tot goed voor de dag komen in zwemkleding (11 procent) en zélfs indruk maken tussen de lakens (7 procent).

Zijn we tevreden met ons lichaam in Nederland?
Kim: Uit het onderzoek komt naar voren dat er nog werk aan de winkel is. Nederlanders beoordelen hun lichaam erg laag met een krappe voldoende: 6,6. Bijna één op de vijf Nederlanders (19 procent) geeft zijn lichaam zelfs een 5,0 of lager. Mannen waarderen zichzelf gemiddeld net een half puntje hoger (6,8) dan vrouwen (6,3). In Drenthe zijn mensen het meest tevreden met hun lichaam. Met een 6,9 scoren zij het hoogst van alle provincies, terwijl Limburgers zichzelf met een 6,2 het laagste cijfer geven.

Eigen cijfer

Welk cijfer geven Nederlanders hun lichaam (per provincie)?

  1. Drenthe: 6.9
  2. Flevoland: 6.8
  3. Zeeland: 6.8
  4. Groningen: 6.7
  5. Utrecht: 6.7
  6. Overijssel: 6.6
  7. Nood-Brabant: 6.6
  8. Zuid-Holland: 6.6
  9. Gelderland: 6.5
  10. Noord-Holland: 6.5
  11. Friesland: 6.3
  12. Limburg: 6.2
Foto: Fit For Free

Zijn er verder nog opvallende resultaten uit het onderzoek?
Ronald: Zeker! Wij vinden het opvallend dat 12 procent van de mannen graag even de sportschool bezoekt voordat hij ’s avonds op stap gaat. Ook is te veel spierbal showen een no-go, daar stoort 75 procent zich aan.

Kilowens

Hoeveel kilo zijn Nederlanders van plan af te vallen na de Feestdagen?

  1. Friesland: 11.7 kilo
  2. Overijssel: 11.7 kilo
  3. Groningen: 10.4 kilo
  4. Noord-Holland: 9.9 kilo
  5. Zuid-Holland: 9.9 kilo
  6. Flevoland: 9.1 kilo
  7. Noord-Brabant: 7.8 kilo
  8. Gelderland: 7.8 kilo
  9. Utrecht: 7.6 kilo
  10. Limburg: 7.1 kilo
  11. Drenthe: 6.4 kilo
  12. Zeeland: 5.9 kilo
Foto: Fit For Free

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.