Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Zwarte Cross vol bizarre theatertypes

Rockoptredens genoeg, crossgebulder alom, daar op die Zwarte Cross. Het theatergedeelte op het festival van de Achterhoek, dat wordt nog wel eens vergeten in de verslagen. Terwijl liefst elfhonderd theaterartiesten dit weekend op festivalterrein De Schans actief zijn. Metro ging vrijdagmiddag daarom de Theaterweide op.

Naar de kapper

Na drie stappen op die weide beland je – indien nodig – bij Ami Kappers. Ene Erik ligt languit in de kappersstoel om zijn haardos te laten wassen.

Voel je je even niet zo goed, dan mag je naar het inloopspreekuur van de Vreemde Praktijk. Geen echte dokter te bekennen natuurlijk maar, zo vermeld een bord, deze artsen zonder grenzen weigeren gelukkig magen leeg te pompen. In het veldhospitaal van de praktijk kan Dokter Bibber worden gespeeld.

Lees ook: Metro maakt een rondje kermis op de Zwarte Cross.

Alles zien op die Theaterweide is een heel weekend lang onmogelijk, dus het is kiezen. De Elaskiettent is dan bijvoorbeeld wel een grappig ding. Elastiekjes schieten met houten geweren dus, zoals de jonge Mika en Ariël uit Zelhem maar wat graag deden.

Wetenschap

Pal naast het elastiekjes schieten beland je in wetenschappelijke kringen. Bij de Universitent, in de vorm van een kerk, doen studenten van de Twente Academy aan hogere scheikunde. Weer vijf meter verderop blijkt een kunstwerk van eendjes een fontein om je te verfrissen. Mariska uit Leidschendam hangt tijdens de zonnige middag even haar gezicht in de koude stralen van, je verzint het niet, Aquaduck.

Geflipte violist

Dan staan we stil bij de Brit Sid Bowfin, aangekondigd als de geflipte violist. ,,Ik kom eens even vier uur lang klassieke muziek voor jullie spelen”, zegt hij met een grijns als hij zichzelf heeft aangekondigd en hij over het gras rondholt met zijn viool en luid wordt toegejuicht.

Dat hij geflipt is blijkt wel uit dit filmpje, waarbij de filmer en ondergetekende van het stuk even moest ontgelden:

Lopend richting de Crossbaan komen we Burek the Dog nog tegen, een man die een nephond aan draadjes kunstjes laat doen. Zien we het elektrisch circus Zwerver Dirk, waarbij festivalgangers zich afvragen of er nou een mens in deze Dirk verscholen zit of niet.

Lees ook: Metro deelt kranten uit op de festivalcamping.

Aan het einde van de Theaterweide houdt de creativiteit nog steeds niet op. Als bestaat de creativiteit hier door een simpel gat in de grond, waaruit – op afstand bediend – stoom blaast. Het slaagt wonderwel, want de ene na de andere festivalganger schrikt zich ‘de pleuris’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.