Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Zwarte Cross-stunts voor gutsend angstzweet

De Zwarte Cross heeft naast muziek, cross en theater nog een hoofdpijler: adembenemende en bizarre stunts in de Brokkenmakers Area… Voor de editie van 2015 is wederom een blik helden opengetrokken die je angstzweetklieren alleen al bij de gedachte aan wat ze gaan laten zien over de kling jagen.

FMX

Freestyle motorcross, ook wel FMX genoemd, is een combinatie van motorcross, atletiek en héél veel lef en een vast onderdeel binnen het stuntprogramma. Voor de leken onder ons: men neme een springschans, een landingsschans en daar tussen een ruimte van een meter of 20. De atleten nemen een korte aanloop, knappen vervolgens met hun gemodificeerde crossmotoren tegen de springschans op. In de tijd die ze in het gapende gat verblijven voeren ze bizarre acrobatische trucs uit als een achterwaartse salto of een handstand op hun vliegende motor.

Wie stunten dan?

In Nieuw-Zeeland geboren boerenzoon Nick Franklin bijvoorbeeld. Hij was het werken op het bedrijf van zijn ouders meer dan zat en verkoos de crossmotor boven het telen van kiwi’s en het scheren van koala’s. En niet zonder succes! Hij was te zien in alle grote shows op onze aardkloot. Crusty Demons, de Red Bull X-Fighters en Nitro Circus zijn slechts enkele van die shows.

Lees ook: Wereldrecordpoging backflip op de Zwarte Cross.

Comacrosser

Wie William van den Putte nog niet kent, is de afgelopen paar jaar zijn of haar stinkende slaapzak tijdens de Zwarte Cross nog niet uit geweest. Onze Vlaamse huisvriend was degene die in 2012 samen met zijn kameraad Martins Aleksandrovics huizenhoog over het hoofdpodium vloog. Oh ja, lag ooit een maand in coma.

Lachen, man

Steve Sommerfeld gaf in 2014 voor het eerst acte de presence in de Brokkenmakers Area. Deze goedlachse Aussie heeft in de afgelopen 10 jaar ongeveer mee gedaan in elke FMX competitie die Down Under werd georganiseerd. Raakte wat uitgekeken op de brandende steppes van Australië, dus kwam hij naar de Zwarte Cross.

Lees ook: Mark Tuitert op Snuffelstage bij de Zwarte Cross.

Girl Powerrrr!!!!!

Tante Rikie heeft de stuntcommissie op pad gestuurd om eens wat meer girl power aan het stuntprogramma toe te voegen. ,,Het zijn altijd alleen maar kerels die met de eer gaan strijken als het op stunts aankomt. Dat moet g$#@@@%^## nog an toe maar eens een keer anders”, aldus een van blinde woede bijna emotionele Rikie. De stuntcommissie vertrok met de staart tussen de benen en kwam terug met de Australische superchick Emma Mc Ferran.

Grote hoogte

Tot slot, ook bekend: beroepspiloot Frank van Houten komt er aan. Van grote hoogte. Hij investeerde zijn zuurverdiende centjes in een Sukhoi 26 MX. In goed Achterhoeks: een pijlsnel stuntvliegtuug! Tijdens elke festivaldag zal er op eenzame hoogte een stuntshow worden uitgevoerd. Wie durft te kijken, zal nog lang napraten.

Vorig jaar brak Jackson Strong uit Australië het wereldrecord backflip:

https://www.youtube.com/watch?v=z55eg_vLWPE

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.