Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Zwarte Cross 2015: Wat is er nieuw?

De Zwarte Cross is de Zwarte Cross: muziek, theater, cross, stunts en feest. Maar wat is er dit jaar nieuw in de Achterhoek?

Twee edities lang was een groot deel van al die duizenden Zwarte Crossgangers uitgedost als hippie. Dat is van 24 tot en met 26 juli tijdens festivaleditie 19 absoluut niet verboden. Maar, zo vindt de organisatie, dit negentiende festival moet een exodus uit alle windstreken teweegbrengen. Kom van die bank af: hey ho, let’s go! is dit jaar het uitgangspunt. En voor wie de Zwarte Cross eerder bezocht: wat voor nieuwe zaken treffen zij op festivalterrein de Schans in Lichtenvoorde aan?

Exoticana

Een nieuwe weide met wereldmuziek en wereldgerechten. Say Yes To Apartigheid, is hier het motto. Cumbia, mariachi, electro, afrobeat, funk en balkan zijn er onder meer te horen en daarop kan blootsvoets gedanst worden in een mini-woestijn van 200 kuub zand. Met de komst van deze ‘alle continentenweide’ is het soul- en funkpodium Boogaloo overigens komen te vervallen. Het totaal aantal podia op Zwarte Cross 2015: 27.

Relaxweide

Gas geven is op de Zwarte Cross een belangrijk gegeven, Gas d’r Op ooit een slogan, maar nu is ook gas terug ingevoerd. Even gas terugnemen kan op de nieuwe relaxweide De Oase, rustig langs de waterkant. Wat je er aan treft: een terras, massagesalon, ligstoelen, hangmatten, een toekomstvoorspeller, tenenlezer en alles wat maar nodig is voor ‘Hey ho, let’s chill’.

Lees ook: Protesteren waartegen je maar wilt op Zwarte Cross 2015.

Stilettorace

Een crossonderdeel met de regel ‘girls only’. In deze Girl Powerklasse rennen dames op hoge hakken naar hun voertuig voor minimaal 2 en maximaal 4 personen, om vervolgens te schitteren op de crossbaan.

Crashtafette

Ook een nieuw crossonderdeel, waarin motorisch geweld, uithoudingsvermogen, dorst, muzikaal talent en creativiteit op de proef worden gesteld. Per team zul je een hardloper, mountainbiker, pitbiker en motorcrosser aan het werk zien. Belangrijk binnen dit spektakel: wie vermaakt het publiek het best?

Buddyseatklasse

Nieuw crossonderdeel nummer 3. Nadat een duwcrew voor rolstoelgebonden bezoekers van de Zwarte Cross vorig jaar een doorslaand en vooral gewaardeerd succes werd, kunnen mindervaliden dit jaar zelfs aan de cross meedoen. Deelnemers aan de buddyseatklasse, die snel volgeboekt was, bouwen zelf een voertuig waarin een buddy kan meerijden of waarin hij of zij zelf rijdt.

Nieuwe naam

Bijna nieuw, maar toch net niet, was de naam van de Zwarte Cross. In verband met de Zwarte Pietendiscussie, meldde festivaldirectrice Tante Rikie het afgelopen najaar: ,,Ik volg die maatschappelijke discussie rondom de sidekick van Sinterklaas op de voet. Misschien is de naam Zwarte Cross na 19 jaar niet meer van deze tijd en is Getinte Cross beter.” Maar ja, wegens tijdgebrek kwam het er ‘even niet van’.

Social Media

De Zwarte Cross volgen? Dat kan via de Zwarte Cross APP voor iOS en Android (het blokkenschema staat er twee maanden voor aanvang al op!), www.zwartecross.nl, Facebook (www.facebook.com/zwartecross), Twitter (twitter.com/zwartecross) en Instagram (instagram.com/zwartecross).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.