Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 5 minuten

Thekla Reuten: plat-Amsterdams in Schone Handen

Vanaf donderdag in de bios: een keiharde Hollandse thriller en drugsdrama, Schone Handen. Metro spreekt Thekla Reuten.

Ze heeft met geliefde en acteur Gijs Naber nog maar een maandje geleden een wolk van een zoon op de wereld gezet. Thekla Reuten (39) gaat er volop van genieten, laat ze weten, maar stil zitten? Ho maar. Vanaf morgen draait Schone Handen, een harde en bloedspannende thriller in de bios. ,,Ik heb een behoorlijk Nederlands jaar gehad, gelukkig met totaal verschillende rollen. ,,Nu ga ik me weer focussen op buitenlandse projecten. En op ons kindje natuurlijk."

Voetbalshirt

Schone Handen van regisseur Tjebbo Penning gaat over het Amsterdamse echtpaar Eddie (Jeroen van Koningsbrugge) en Sylvia (Thekla Reuten). Hij is een grappige kerel in een voetbalshirt die ondertussen een nietsontziende drugshandelaar blijkt. Sylvia laat het eerst allemaal gebeuren en ergert zich hoogstens aan Meneer Alles Komt Goed. Tot het gezin serieus in gevaar komt en zij zelf nietsontziend aan de slag gaat en met de kinderen voor Eddie vlucht. De slotscene van de film? Poeh, ga maar kijken…

Petje op, petje af

„Erg lekker rol om te spelen hoor", zegt Thekla Reuten. „Jeroen en ik zijn aan elkaar gewaagd. Juist misschien doordat we anders zijn. Na de casting had ik meteen veel zin om met hem te spelen. Hij is natuurlijk razendknap in comedy, maar hij was zich bewust van de zwaarte van de rol. Vanaf een bepaald moment is het in de film tenslotte niet bepaald grappig meer met zijn personage Eddie. Voor mezelf was het Amsterdamse van Syl erg leuk, net als haar humor en directheid." Reuten had tijdens het draaien drukke tijden. „Het is zelfs voorgekomen dat ik ‘s morgens draaide voor de serie Overspel en ‘s middags voor Schone Handen. Dat was letterlijk petje op, petje af."

Het is een paar uur voor de première met rode loper bij Tuschinski in Amsterdam, een feest dat haar ondanks haar enorme acteerstaat van dienst nog altijd wat doet. ,,Ik ben blij dat er zo’n gedoetje in de make-up aan vooraf gaat. Even lekker optutten en een jurk aantrekken om in de rol voor die avond te stappen. Het is werk, maar het blijft spannend met publiek in de zaal."

Hogerop en meetellen

Haar personage is een stoer wijf dat de drugshandel van haar man toch lang op z’n beloop laat. „Sylvia is opportunistisch. Ze blijft sympathiek voor de kijker omdat er tussen haar en Eddie wel degelijk echte liefde is. Ze zijn een beetje geamputeerd als ze niet bij elkaar zijn. De twee zijn vertrokken van Amsterdam Noord naar Zuid, wilden materialistisch hogerop en meetellen. De menselijke kant is het gezin en de liefde, al denk je als kijker misschien ‘wat stom, je bent er toch zelf bij?’ Met dat gegeven begon de fascinatie van René Appel (de schrijver van het boek Schone Handen, red.), die zich afvroeg: Hoe zit dat nou als je bijvoorbeeld mevrouw Holleeder heet je nooit weet wat hem overkomt? Of íe wel thuis komt? En dat je geld uit een bepaald putje komt?"

Ze genoot dus, Thekla Reuten. Van het verhaal, van haar rol, maar zeker ook van het multitalent van tegenspeler Jeroen van Koningsbrugge. Kan Reuten dat duiden? ,,Oei… Ik zal een voorzichtige bescheiden poging doen. Jeroen heeft zo’n enorme energie van binnen, werkelijk een motor om dingen te doen. Als hij iets leuks vindt, dan gaat die motor onvermoeibaar lopen. Humor is volgens mij voor hem volgens mij een overlevingsmechanisme, een manier om zijn leven vorm te geven. Maar dan doe ik hem tekort, want er zit veel meer in Jeroen. Humor is zijn bron, maar dat is uitgegroeid naar creativiteit en dingen maken. Vlak voor het woord ‘actie’ kan hij nog een grap maken, maar ik kan het bij hem hebben hoor haha. Ik slik m’n lach dan in."

Nagelkoningin

Thekla Reuten is vijftalig, daar kwam met Schone Handen een zesde bij: plat-Amsterdams. ,,Een dialectje hè." Ze werd bijgespijkerd door Eef de Nagelkoningin, die voor de film kunstnagels bij Reuten zette en het plat-Amsterdams perfect beheerst. De actrice: ,,Heel lastig vond ik de taal niet, maar ik ben nogal perfectionistisch. In een film moet zoiets consequent zijn. Met Eef heb ik het hele script doorgenomen, waardoor er ook uitdrukkingen die niet in het script stonden in Schone Handen zijn gekomen."

Opvallend (chill): Bente Fokkens

Een opvallende acteerprestatie levert Bente Fokkens als dochter Daphne. Mooie kop, alles raak: zo’n talent. Ze is nog maar 15 maar hé, die hebben we toch al veel vaker gezien? Klopt, maar dan als zangeres. Eerst in The Voice Kids met een verbluffende Lost van Anouk. Later een paar keer bij De Wereld Draait Door, onder meer met een originele uitvoering van Joan Franka’s You and Me. Ze was de jongste deelnemer aan 3FM Serious Talent, bracht al een plaat uit en werd door regisseur Marijn Frank gevolgd voor een docu over haar prille carrière, Bente’s Stem.

Bente Fokkens als dochter Daphne met Thekla Reuten. / Jaap Vrenegoor:

„Ik had alleen een klein rolletje in Loenatik, Te Gek! gespeeld, deze grote rol was echt supervet. Het was zo fijn om een lange tijd op een filmset te zijn, ik heb zoveel geleerd!” Bente zegt het aan de telefoon, terwijl ze in de make-up zit, een half uur voordat ze over de rode mag schrijden voor de Schone Handen-premiѐre. Mag ik een dunne eyeliner? Bedankt! Oh, dat was niet tegen jou, ben ik weer.”

Die middag zat ze nog op school, eindexamenjaar CultuurProfielSchool IVKO in de hoofdstad. ,,Best wel druk ja, ik zing ook nog. Vooral lekker thuis op dit moment.” Als ze moet kiezen tussen acteren en zingen, dan weet ze het na Schone Handen niet meer. ,,Ik word van allebei zo gelukkig. Het liefst doe ik dus beide. Ik heb genoten van de klik die ik had met Jeroen, Thekla en Nino den Brave (haar broertje Yuri in de film, red.). We waren net een echt gezin. Zó chill.”

Bente Fokkens personage Daphne maakte verschillende vlogs, te zien op YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=owMeY1KwMLU

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.