Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Subsidie voor arme Zwarte Crossganger

De wat armlastige Zwarte Crossganger wordt dit weekend geholpen met een subsidie. Met een goede reden mag hij de hand ophouden.

Festival de Zwarte Cross staat al langer bekend om z’n opmerkelijke bedenksels. Gratis toegang voor allochtonen was er ooit zo eentje. Voor de komende negentiende editie is Via Gladiola bedacht, waarbij mensen met een beperking op een tribune klappend en muziek makend de festivalgangers onthalen.

Lees ook: Groots onthaal Zwarte Cross op Via Gladiola.

Maar dat niet alleen. Zwarte Crossers die het iets minder breed hebben of pechvogels zijn, komen van vrijdag tot en met zondag in aanmerking voor subsidie. Dat werd dinsdag bekendgemaakt op de persdag van het Achterhoekse muziek-, cross- en theaterfestijn. De festivalganger wordt uitbetaald in drankmuntjes en hoeft niet terug te betalen.

Achterhoeks voor zuipen

Zoepsidie heet het, naar zoep’n (Achterhoeks voor zuipen). „Een mobiel loket zal daarvoor over het terrein rijden”, zegt Johan Kampman namens de organisatie. „Iemand die na het kopen van de ticket echt te weinig geld heeft om een rondje te geven, z’n kind geen ijsje kan geven, z’n portemonnee of telefoon kwijt is of met de auto pech onderweg heeft gehad kan voor de zoepsidie in aanmerking komen. Het festivalleven is elders in de wereld al duur genoeg, daarom geven we dit steuntje in de rug.”

De stuntcrossers waren tijdens de persdag al aan het ‘inrijden’:

Een maximum aantal muntjes voor de festivalganger ‘met goede reden’ is er niet. Kampman: ,,Nee, daar gaan strenge doch rechtvaardige ambtenaren in het mobiele loket over.” Een leugendetector hoeven de naar schatting 185.000 bezoekers dit weekend niet te verwachten. ,,Wij doen dat in de Achterhoek op gevoel”, zegt Kampman met een glimlach.

Lag al in de la

Gijs Jolink, sinds negentien jaar een van de drijvende krachten achter de Zwarte Cross, zegt dat het zoepsidieplan al even in de la lag. ,,Tijdens een brainstormsessie is het blijkbaar ooit opgeschreven. Maar goed dat we dat doen, haha. Anders vergeten we alles wat we ooit als gekkigheid hebben bedacht.”

Diezelfde Gijs Jolink gelooft zijn ogen niet en houdt een weerpraatje:

Ook nieuw

Niet alleen de zoepsidie is nieuw op de Zwarte Cross 2015.

• Website live. Voor de thuisblijvers is het festival live te volgen op Zwarte Cross.nl, onder mee via GoPro-camera’s op de helmen van de motorcrossers.

• Theater. Voor het eerst zijn meer dan duizend theaterartiesten actief, elfhonderd om precies te zijn.

• Stuntvrouw. De eerste dame in het cross-stuntteam wordt verwelkomd, een stoere Australische.

• Kabelbaan. Campinggangers kunnen per ‘tokkelbaan’ vanaf 12 meter hoogte het festivalterrein betreden.

• Zelf stunten. Do Your Own Stunt, waarbij je in een tractorband haast loodrecht omlaag stort en in een luchtkussen terechtkomt.

• Een nieuwe tribune. Hij staat bij de mainstage en is gebouwd met vijfduizend pallets.

Do Your Own Stunt werd dinsdag voor de eerste keer getest:

Metronieuws.nl zal het hele Zwarte Crossweekend verslag doen. In woord, maar vooral in beeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.