Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 27 sep 2015

Romy Monteiro, queen of the night in The Bodyguard

Recensie: The Bodyguard. * Genre: musical. * Van: Stage Entertainment Nederland. * Gezien: zondag 27 september, première Beatrix Theater Utrecht (exclusief in dit theater). * Beoordeling: 4 uit 5 (Romy Monteiro 5).

411 miljoen dollar bracht de film The Bodyguard (met Whitney Houston en Kevin Costner) in 1992 op. 44 miljoen cd’s gingen er over de toonbank. Het geeft maar aan hoe ‘groot’ deze titel The Bodyguard is. Londen heeft de musical sinds 2012, Broadway in New York moet er nog altijd op wachten, het Beatrix Theater in Utrecht heeft ‘m al exclusief voor ons land. En daar in Utrecht gebeurde zondag eveneens iets groots. Het debuut van Romy Monteiro.

Onbekende stalker

Voor wie het verhaal echt niet kent: Frank Farmer (afwisselend de op de première spelende Mark van Eeuwen en David Mantel) wordt ingehuurd om de superster Rachel Marron (Monteiro) te beschermen tegen een onbekende stalker. Niet alleen de stalker die Marron wil ombrengen is een gevaar, ook de aantrekkingskracht tussen de voormalige secret service agent en de zangeres gaat een moeilijke rol spelen.

Lees ook: Romy Monteiro overtuigt met één Whitney-uithaal.

Albert Verlinde heeft als directeur Stage Entertainment Nederland het risico durven nemen een onervaren dame de show te laten dragen. Dat Romy Monteiro de hits van Whitney Houston uit The Bodyguard aan kan, bleek wel toen zij vorig seizoen met I Will Always Love You overtuigde in The Voice of Holland. Ze deed het nog eens dunnetjes (nou ja, dun) over tijdens de Uitmarkt. ,,Eén uithaal, die van I Will Always Love You, overtuigt de musicalliefhebber”, schreef Metro toen.

The Bodyguard tijdens de Amsterdamse Uitmarkt op het Museumplein:

Plots een ster

Maar ja, wie een musical draagt moet drie disciplines beheersen: zingen, dansen en acteren. En jawel, wie haar tijdens de première zag schitteren, weet dat Nederland plots een ster rijker is. Twee mooie momenten vielen zondag op: Joop van den Ende die bij het vallen van het pauzedoek een ferme duim opstak naar Albert Verlinde. En helemaal moeder Antje Monteiro, die tijdens het slotnummer I Will Always Love You als eerste vol trots een staande ovatie begon.

Lees ook: Mark van Eeuwen danst en zingt niet als een musicalster.

Mark van Eeuwen is in deze Bodyguard uitstekend op z’n plaats. Cool als Costner, prettig als acteur. Ook Patrick Martens behoort tot de uitblinkers, hij heeft als de zeer nichterige pr-man Sy Spector vooral de lachers op z’n hand. Carolina Dijkhuizen heeft als de jaloerse zus Nicki, na haar vorige hoofdrol in Sister Act, een mooie rol te pakken en zoontje Fletcher – gisteren talent Jonathan Flohr – is om op te vreten.

So You Think You Can Dance

The Bodyguard is aan de hand van regisseur Carline Brouwer een prima 2015-versie geworden, waarin de Rachel van ’92 nu Rihanna of Beyoncé zou kunnen voorstellen. De choreografie is op een So You Think You Can Dance-achtige manier aangepakt, met dank aan de Amerikaanse Kim Duddy. Al met al is het een heel spektakel geworden, daar in Utrecht; al werden de volumeknoppen tijdens de openingsscѐne tot een onnodig tuter-oor-niveau opengedraaid. In het decor wordt gebruik gemaakt van ledschermen, die op musicalgebied vorig jaar bij Moeder Ik Wil Bij De Revue – ook in het Beatrix Theater – het levenslicht zagen. Tot slot is het fijn dat de songs Engelstalig zijn gebleven.

Musicalregeltjes

Maar hoe okay veel in deze voor Nederland nieuwe Bodyguard ook is: Romy Monteiro is de ster. Ze is deze show als nieuweling ogenschijnlijk onbevangen aangegaan. Monteiro mist enkele jaren musicalopleiding, maar dat zij zich daardoor niet aan zeshonderd musicalregeltjes kan houden is misschien we een voordeel. Vier sterren voor de show, vijf voor queen of the night Romy die voor heel wat tranen zorgde.

Informatie: www.musicals.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Romy Monteiro, queen of the night in The Bodyguard
Sluiten