Rens Oving
Rens Oving Nieuws 28 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Roken op je eigen balkon moet verboden worden’

Op het werk, in de kroeg, in de trein of het vliegtuig is roken zo goed als uitgebannen. En als het aan Clean Air Nederland ligt komt daar binnenkort het eigen balkon en de achtertuin bij.

„Er wordt bij steeds meer mensen niet meer binnen gerookt. Vooral in flats staan de rokers nu dus op het balkon. En dus zitten de buren in de stank”, zegt Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland.

Voeten gaat zelfs zo ver dat hij roken in de buurt van ouderen en kinderen bijna misdadig noemt. „We vinden het heel normaal dat je in het verkeer anderen geen gezondheidsrisico mag toebrengen. Iedereen begrijpt dat. Met roken zou dat ook zo moeten zijn.”

Rechtszaak

De antirookclub bereidt zich daarom voor een rechtszaak aan te spannen. „Iedere week nemen er mensen contact op met ons die gek, en soms zelfs ziek worden van hun rokende buren. Op het balkon maar ook in oudere huizen waar de rook door de vloer heen trekt. Er zijn genoeg schrijnende verhalen om een rechtszaak te beginnen.”

Hoewel de vrijheid om in je eigen huis te doen wat je wil bijzonder goed geregeld is in de wet, denkt Clean Air Nederland toch kans te maken. „Rokers hebben in Nederland nog steeds het recht om te roken. Maar je gaat ook niet om drie uur ´s nachts keiharde muziek draaien of met een drilboor aan de slag. Dat veroorzaakt overlast, net zoals roken dat doet.”

Of de rechter uiteindelijk meegaat in het pleidooi van de antirookclub is de vraag, maar in Duitsland werd een vergelijkbare procedure onlangs gewonnen. De hoogste rechter bepaalde dat de overlas van rokende onderburen zo groot was voor een ouder echtpaar dat de zaak aanspande zo groot was dat hij een verbod instelde.

In Engeland werd dit jaar een verbod ingesteld op het roken in een auto waarin ook kinderen zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Roken op je eigen balkon moet verboden worden’
Sluiten