Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 24 sep 2015 / 18:36 uur

Nooit een Common Linnetsliedje in de vuilnisbak

Ilse en JB. The Common Linnets hebben vrijdag 25 september het tweede album in de winkel liggen, II. Ilse DeLange en JB Meijers over de start, het succes en het nu.

De ontmoeting

JB Meijers: Ik had door drukte een sparringpartner nodig om muziek voor de musical De Tweeling te schrijven (in oktober in première red.). Ilse kende ik niet goed, maar ze reageerde binnen twee minuten op een sms’je. Waarvan akte. Dat was nog voor The Common Linnets, begin 2013.

Ilse: Ik kende JB wel van festivals enzo, maar het was niet meer dan ‘hey, hoi, alles goed?’

JB: ‘Lekker weertje!’

Ilse: We kenden elkaar dus niet buiten de wandelgangen. Maar ik vond de musicalvraag interessant en raakte geprikkeld, al had ik een vooroordeel over musicals. Dat vooroordeel is door wat we gemaakt hebben weg hoor. De eerste dag hadden we vier liedjes geschreven, nog wel in het Nederlands ook. Dat was een geweldig begin van onze samenwerking. Het voelde snel vertrouwd.

Lees ook: Zonder musical De Tweeling geen JB in The Common Linnets.

Het Songfestival van 2014. / Foto ANP

Het vervolg

Ilse: We leerden elkaar snel kennen als songwriters en op productievlak. Ik moest een producer vragen voor mijn team in The Voice of Holland en dat werd JB. Ik was al bezig met The Common Linnets en een paar tracks in Nashville opgenomen. JB wilde ik toen ook heel graag bij The Common Linnets hebben omdat hij altijd iets toevoegt. Hij ging meeschrijven, vervolgens de eerste plaat produceren en werd een essentieel onderdeel.

JB: Wel met de nodige bloed, zweet en tranen. Nachtenlang zijn we doorgegaan met mixen.

Ilse: Tot we tweede werden op het Songfestival! Maar we waren zo veel waarde gaan hechten aan ons songwritersteam, dat het zonde zou zijn geweest als we toen hadden gezegd: ‘Dat was het dan’. Ondanks dat Waylon The Common Linnets verliet, werden we overal gevraagd, dus zijn we in binnen- en buitenland gaan toeren.

Waylon, die eind mei 2014 aangaf te stoppen. / Foto: ANP

De band nu

Ilse: Alle vier de songwriters (zie kader) zijn nu de zichtbare band gaan vormen, aangevuld met de onzichtbare Rob Crosby die ook schrijft. Rob is wat ouder en heeft geen zin meer om bij radiostations om zeven uur ’s morgens een promo te doen en is wel klaar met touren. En wij zijn natuurlijk een groep jonge honden hè. Je ziet vier gezichten op de cd-hoes en we zingen allemaal, solo en meerstemmig.

Zekerheden weg

Ilse: We hebben er bewust voor gekozen om onze zekerheden, mijn solocarrière en JB het produceren en spelen bij De Dijk, in ieder geval tijdelijk achter ons te laten en in het diepe van The Common Linnets te springen.

JB: Je verlaat de luxe omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Ik moest deze kans grijpen, al heb ik als gitarist bij De Dijk (JB is geen vast bandlid, red.) veel opgebouwd. The Common Linnets voelt meer als mijn en als ons project. Het is veel meer dan liedjes schrijven en op het podium staan. Het is ook business geworden. Toen ik vorig jaar alles tegelijk deed, was ik op weg naar het graf. Daar werd ik niet vrolijker van. Nu heb ik af en toe tijd om op een terras een cappuccino te drinken. Wow, haha. Mooie stad hoor, Amsterdam. Maar we hebben graag het avontuur gezocht.

The Common Linnets tijdens Tuckerville in het stadion van FC Twente. / Foto: ANP

Het schrijven

Ilse: Dat gaat op zo veel verschillende manieren, maar we doen het met z’n allen. Soms heeft iemand al een half liedje bedacht, soms een thema, een zin of zelfs een enkel woord voor een titel. Eigenlijk is het één grote speeltuin.

JB: Dan gaan we sparren, zonder in het begin meteen kritisch te zijn. Dat is fijn, want anders smoor je snel alles in de kiem. De kiem heb je nodig en iedereen heeft z’n bijdrage. Als het nummer bijna af is, mogen we kritisch worden.

Ilse: Er belandt niets van wat we doen in de vuilnisbak, wel op de plank. Alles heeft wel een niveau dat niet in de vuilnisbak thuishoort, vind ik dan.

JB: Kill your darlings komt bij ons behoorlijk vaak voor.

Lees ook: The Common Linnets neemt het op tegen U2 en Coldplay.

De befaamde bierdouche bij het winnen van de Popprijs, januari 2015. / Foto: ANP

Het succes

Ilse: Dat we dit kunnen doen, prijzen hebben gewonnen en in veertien landen op nummer 1 hebben gestaan… tja, we zijn in een continue staat van verbazing. Van mij mag het wel doorgaan eigenlijk, heel lang zelfs. The Common Linnets geven me zo veel plezier. Ik hoop dat we het succes in Nederland en met name Duitsland nog kunnen uitbouwen. Maar jullie raken ons niet kwijt, hoor.

JB: Het succes had ik in de verste verte niet aan zien komen. En nu zijn we gefuseerd, net als in het bedrijfsleven, haha. Wel gefuseerd tot een verdomd goed bandje trouwens.

Nog een prijs, de Echo Award in Duitsland. / Foto: Getty Images

In november start een clubtour en vanaf april zijn The Common Linnets in het theater te zien.

Album II

Het tweede album van The Common Linnets heet II en is de opvolger van het titelloze debuut. De cd leverde onlangs al de single Hearts on Fire op. Naast Ilse DeLange en JB Meijers vormen Jake Etheridge en Matthew Cosby de band. De dertien nummers zijn opgenomen in Nashville en de Wisseloord Studio’s in Hilversum. Een groot deel van het schrijfproces gebeurde in Berlijn. Dat het viertal voorliefde heeft voor America en country moge duidelijk zijn, maar de afwisseling op II is groot.

The Common Linnets nu. / Foto: Paul Bellaart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nooit een Common Linnetsliedje in de vuilnisbak
Sluiten