Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 24 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

The Muppets te sexy voor kinderen

Actiegroep One Million Moms wil dat The Muppets van de Amerikaanse tv verdwijnen. De serie zou niet geschikt zijn voor kinderen.

Lees ook: The Muppets komen terug op tv

Abortus, vreemdgaan, daten en verleiding: het komt allemaal langs in de eerste aflevering (Pig Girls Don’t Cry) van het gloednieuwe seizoen van The Muppets, die dinsdag te zien was op het Amerikaanse ABC. De serie heeft na slechts één uitzending al een actiegroep tegen zich: One Million Moms (OMM).

Volgens de boze groep moet de serie van tv verdwijnen omdat de poppen, die eerder zo geliefd waren bij kinderen, nu cynische grapjes voor volwassenen maken. Iets wat de bedenker van The Muppets, Jim Henson, volgens OMM nooit zou hebben gewild. „Hoeveel ouders willen de enorme hoeveelheid seksueel getinte grappen uitleggen aan hun jonge kinderen?”

Volwassen Muppetshow

Wie goed naar de promotievideo van Kermit de Kikker had gekeken, begreep echter wel dat Kermit en zijn maatjes het in deze serie over een ‘volwassenere’ boeg zouden gooien. Daarin legt de vrolijke kikker namelijk uit dat het in de nieuwe afleveringen om ‘een soort volwassen Muppetshow’ gaat. Ook sierde de zin ‘Finally, a network TV show with full frontal nudity’, met daarop een Kermit zonder broek aan, één van de advertentieposters van de nieuwe serie.

Orthopedagoog Linda de Jong vindt de commotie, gezien de waarschuwingen van Kermit, ietwat overdreven. „De serie is inderdaad niet echt geschikt voor kinderen, omdat ze deze simpelweg waarschijnlijk niet begrijpen. Maar ABC heeft de volwassen toon van tevoren aangekondigd in de promotie, dus ik zie het probleem niet zo.”

De dochter van bedenker Jim Henson, Lisa Henson, heeft aan het blad Variety een reactie op alle commotie gegeven. Volgens Lisa zou haar vader het fantastisch vinden om te zien hoeveel aandacht The Muppets krijgen. Lisa, tegenwoordig directrice van The Henson Company, steunt de nieuwe insteek van ABC. „Zolang de karakters herkenbaar en net zo geliefd blijven als ze altijd waren, past de huidige toon perfect.”

Disney Nederland

The Muppets zijn sinds 2004 eigendom van The Walt Disney Company, maar de Nederlandse afdeling van Disney was donderdag nog niet op de hoogte van de commotie rondom de nieuwe serie. De ‘Muppetkenner’ van The Walt Disney Company Benelux was onbereikbaar voor commentaar. Ook stichting Kijkwijzer wil niets over de nieuwe afleveringen zeggen, zolang deze nog niet in Nederland worden uitgezonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.