Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Groots onthaal op Zwarte Cross 2015: Via Gladiola

Ruim zeshonderd mensen met een beperkingen zorgen er voor dat je bij het betreden van de Zwarte Cross grootser wordt onthaald dan ooit.

Wie het ‘hey ho let’s go-gevoel’ bij het betreden van Zwarte Crossterrein De Schans nog niet helemaal te pakken heeft, krijgt dat wel kort voordat je de ticketcontrole bereikt hebt. Dat is hierbij beloofd! Je loopt namelijk door Via Gladiola, vrij naar de Vierdaagse van Nijmegen zullen we maar zeggen.

Klappen en toezingen

Wat er gebeurt: direct voor de hoofdentree zullen tachtig mensen je vanaf een tribune toezwaaien, toejuichen, toeklappen of toezingen en je zo op een onvergetelijke manier welkom heten. Dit wordt gedaan door cliënten van Stichting De Lichtenvoorde, samen met hun medewerkers familieleden en andere verwanten en belangstellenden.

Lees ook: Zwarte Cross uitgebreid naar 27 podia.

Stichting De Lichtenvoorde verzorgt en begeleidt mensen met een verstandelijke, psychiatrische en/of lichamelijke beperking. Een halve eeuw geleden werd de organisatie door burgers uit de Achterhoek opgezet. Voor al die mensen die de tribunes van vrijdag 24 tot en met zondag 26 juli gaan bevolken, geldt de actie als een heerlijke dagje uit maar tegelijkertijd als een vorm van meedoen aan de maatschappij in plaats van daarbuiten staan. ,,Men is heel blij om iets te kunnen doen", zegt een woordvoerder van de Zwarte Cross. ,,En wij op onze beurt blij dat De Lichtenvoorde ons kan helpen."

Warm welkomheters

Met tachtig mensen per shift en drie shifts per dag (op zondag twee), zijn er in totaal 640 warm welkomheters nodig. Perron 8, als tak van Stichting De Lichtenvoorde, moet dat aantal als organisator van ontspanningsactiviteiten voor elkaar zien te krijgen. Toevoegen: quote Janneke Olthof

Toeteren en trommelen

Als al die honderden enthousiastelingen eenmaal gevonden zijn, kan de pret aan de Zwarte Crossingang beginnen. Dut de sfeer op de tribune een beetje in, dan wordt er vakkundig en op een leuke manier ingegrepen. Een fanfare zal toeteren en trommelen dat het een lieve lust is, een presentator houdt de boel aan de gang, de mensen op de tribune krijgen rateltjes en vuvuzela’s. Wie dan het ‘hey ho let’s go-gevoel’ nog niet heeft…

Andere functies

Cliënten van De Lichtenvoorde helpen ook op andere manieren tijdens de Zwarte Cross. Zij worden onder meer ingezet om artiesten te begeleiden, pers op te vangen, hosten het VIP-terras en het Tweetaktterras, delen programmaboekjes uit en draaien bardiensten om, net als veel verenigingen, de clubkas aan te vullen.

Info over de stichting: www.delichtendvoorde.nl

https://www.youtube.com/watch?v=uu2AjZBv9og

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.