Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

Gillen voor SpangaSacteurs en Mainstreet

De tweede SpangaSfilm is zondagmiddag in het theater van de voorstelling ANNE in Amsterdam in première gegaan. Vajèn van den Bosch en Lennart Timmerman zijn verliefd. In de serie en in het echt. Metro kwam ze de afgelopen week in heel veel drukte tegen, net als de boyband Mainstreet.

Groepsselfies

Er wordt gegild en gesmeekt om selfies en handtekeningen. We zijn in avonturenpark Hellendoorn, waar Vajèn van den Bosch (17) en Lennart Timmerman (25) de tweede SpangaSfilm, SpangaS in Actie, mogen promoten voor het tv-programma Z@pp Kids Top 20. Timmerman lost de aanhoudende fotovraag mooi op. Hij maakt groepsselfies en de kids zijn tevreden.

https://www.instagram.com/p/364g4Ts-nf/

Het duo, zowel in SpangaS als in het dagelijks leven verliefd, is niet alleen. Boyband Mainstreet, dat het nummer Ticket to the Moon voor SpangaS in Actie schreef, is ook in het avonturenpark. Het gillen zwelt bij de vier aan tot trommelvlies-vernietigend niveau, vooral als de muzikanten met de twee acteurs voor Z@pp vier keer achter elkaar in de achtbaan moeten.

300.000 kijkers

Het past goed, deze boyband en SpangaS. De tv-serie over perikelen op de middelbare school SpangaliS (in werkelijkheid een oude ROC in Zaandam) is razendpopulair onder jonge tieners. Elke aflevering trekt tegen de 300.000 kijkers op NPO 3. SpangaS is inmiddels zeven seizoenen op de buis en nadert de 1500 afleveringen.

Lees ook: Psycholoog: Euthanasie in SpangaS kan geen kwaad.

Nu is er dan een tweede film. Vajèn en Lennart, op tv Juliette en Raaf, bezetten met hun medeleerlingen de school die blijkt te zijn verkocht aan een projectontwikkelaar en per direct moet sluiten. Binnen de gebarricadeerde school komt de vriendengroep door verschillende meningen onder druk te staan. Dat loopt uit de hand.

Het is weer zo’n typisch SpangaSthema, waar de serie vorig jaar bijvoorbeeld lof oogstte (en ook kritiek kreeg) over het onderwerp euthanasie bij een kind. De tortelduifjes Vajèn en Lennart vinden dat alleen maar goed. ,,Kinderen maken dingen als ziekte, depressies of gescheiden ouders mee. Het gaan om herkenbare zaken", zegt Vajèn. ,,Dat is de kracht van SpangaS. Er is ook een telefoonlijn waar jonge kijkers naar kunnen bellen." Inspraak in de thema’s hebben de acteurs niet echt. ,,Vrijheid in het spelen wel”, zegt Vajèn. ,,Dan mogen we meedenken.”

Kinderkoppies

Wie SpangaS in Actie ziet, krijgt toch ook een hoop vrolijkheid voor de kiezen. Vrolijker dan in avonturenpark Hellendoorn wordt het echter voorlopig niet. In een afgeschermd gedeelte van een restaurant duiken in alle hoeken en gaten nieuwsgierige en roepende kinderkoppies op. Lennart heet bij heen Raaf, Vajèn heet continu Juliette. Eerstgenoemde is het al drie jaar gewend, Vajèn van den Bosch als musicalster (The Sound of Music, binnenkort hoofdrol Grease) wat minder. Enkele jaren terug leerde ze ‘de fan’ wel kennen als finaliste van The Voice Kids. Lennart: ,,Tegenwoordig vragen kinderen op straat me vooral waar Juliette is.”

Lees ook: Lennart Timmerman heeft SpangaS (bijna) voorgoed verlaten.

Nu ze in werkelijkheid een stel zijn, moeten ze ook vervelende momenten acteren. Vajèn: ,,In het begin speelden Juliette en Raaf amper samen, hoewel de kijker spanning zag. Toen we werkelijk samen scènes hadden, vond ik dat eerst wel moeilijk. In de film vond ik het inmiddels alleen maar leuk. Dat ik wanhopigheid moest spelen, vond ik bijzonder. Maar goed, hoe leuk is het om als je verliefd bent ook nog eens samen te spelen?”

Chinees leren

Lennart speelt in SpangaS in Actie in de school een machteloos type: ,,De bezetting vindt Raaf fantastisch. Hij heeft net zijn leven op de rit en wil absoluut niet naar een andere school. Raaf draaft door, want hij is nogal eigenzinnig. In de serie leert hij ook Chinees, omdat hij dat zinniger vindt dat wiskunde.”

https://twitter.com/_Mainiac/status/610175412673605633

Vajèn kende SpangaS vooral als concept, toen zij vorig jaar in de serie kwam. Een vaste kijker was ze niet. Lennart: ,,Ik keek het wel. Mijn beste vriend zei een keer ‘ik zou het zo leuk vinden als jij in SpangaS kwam. En toen gebeurde het ook nog.” Vajèn: ,,Ik ken ook studenten die SpangaS kijken na het uitgaan. Ze vragen ook handtekeningen voor hun broertje of zusje. Ja ja, haha.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.