Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 14 sep 2015 / 13:47 uur

Gefascineerd door de Bond tegen vloeken

Voor het eerst in het bijna honderdjarige bestaan van de Bond tegen vloeken is er een documentaire over het fenomeen gemaakt. Regisseur Luuk Bouwman is gefascineerd door de missie van de bond: het tegengaan van vloeken en lelijke taal. Dinsdagavond is ‘De Bond tegen vloeken’ op NPO 2 te zien (23.00 uur).

Posters

Hoe kwam je erbij deze mensen met de camera te volgen?

Tien jaar geleden op de Kunstacademie had ik het idee al. Ik kende de posters van de bond en vroeg me af wie zich toch inzetten voor een doel dat zo lastig haalbaar is. Men reageerde echter niet op mijn verzoek.

Tien jaar later wel?

Ja, co-regisseur Maurice Trouwborst bracht de bond ter sprake dus ik probeerde het nog eens. De nieuwe directeur zei direct ‘je belt op het goede moment’. De bond heeft sinds enige tijd jongere mensen en minder grijze pakken.

Negatieve mening

Wat trekt je precies?

De wonderlijke missie. Gecorrigeerd worden door een buitenstaander is toch iets wat weerstand oproept. En het feit dat de meeste mensen hun negatieve mening over de bond vooraf al klaar hebben. Ik heb een observerende docu gemaakt, zonder teveel vanuit een stellige mening te vertrekken.

Mocht je alles filmen?

Ja. Ook als dingen niet lukten, werd het gefilmd. Dat was de afspraak.

Is de bond veranderd met de nieuwe directeur?

Zeker, het tegengaan van vloeken met Gods naam was van oudsher het doel. Daarmee was het publiek dat bereikt moest worden beperkt. Nu wil de bond het meer over respect hebben.

Toch zend je uit bij de EO.

De EO was simpelweg enthousiast, vanwege het onderwerp. Dus hebben we gesprekken gevoerd.Gelukkig kregen we de vrijheid.

Respect

Kan de bond door de nieuwe strategie meer succes boeken?

Men kan in ieder geval een grotere doelgroep bereiken. Respect is op meerdere manier te interpreteren. Ik moet toegeven dat de missie ook verwarring oproept.

Vloek je zelf?

Dat gebeurt. Voor het opnemen van mijn film was ik me daar minder bewust van dan nu. Dat ik denk ‘is dat nu nodig?’ zit wat meer in mijn systeem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gefascineerd door de Bond tegen vloeken
Sluiten