Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

De kortste en langste liedjes aller tijden

Knettergek nieuws natuurlijk, dat Thom Yorke van de Britse band Radiohead een muziekstuk heeft gemaakt met een lengte van achttien dagen. Zie dat maar eens op een plaat te krijgen. Maar denk maar niet dat Yorke een record heeft verbroken. Van kortst naar langst.

Kortst

Het kortste liedje ooit is waarschijnlijk ‘You Suffer’ van de Britse grindcoreband Napalm Death, dat iets langer dan 1 seconde duurt. Waar het precies over gaat is lastig te zeggen. Luister maar even. Met de nadruk op even.

Ferrari

Het langste nummer dat ooit op cd verscheen is naar verluidt ‘Apparente Liberta’ van de Italiaanse singer-songwriter Giancarlo Ferrari. Het nummer heeft de voor een cd maximale lengte van 77 minuten. Lang nummer voor iemand met zo’n snelle achternaam zullen we maar zeggen.

Geniale gek

De Amerikaanse band The Flaming Lips rond de geniale gek Wayne Coyne is niet vies van experiment. Met Halloween 2011 brachten de Lips de 24 uur durende compositie ‘7 Skies H3’ uit. O ja, de verpakking was geen cd-doosje maar een schedel. Een echte schedel welteverstaan. Hieronder een verkorte versie.

Langspeler

Het valt allemaal in het niet wanneer je het vergelijkt met de duur van het nummer ‘Longplayer‘ van de Britse muzikant Jim Finer. Dat begon op 1 januari 2000 en is nog steeds bezig. Een computer stelt de muziek samen en er zijn geen herhalingen. Het slotakkoord klinkt op 31 december 2999. Benieuwd of er dan nog iemand staat te applaudisseren. Hieronder een héél klein stukje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.