Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

De 5 beste liedjes gemaakt onder invloed van drugs

Noel Gallagher bekende van de week dat hij niet zelden drugs gebruikte wanneer hij liedjes voor Oasis schreef. Zo zou hij niet geheel fris zijn geweest toen hij wereldhit ‘Wonderwall’ op papier zette. Hieronder vijf andere topliedjes die ondanks of met hulp van drugs tot stand kwamen.

David Bowie – ‘Ziggy Stardust’

Je hoeft niet lang te kijken om aan deze video (afkomstig uit een BBC-documentaire) te zien dat Bowie niet heel erg gezond leefde toen hij ‘Ziggy Stardust’ maakte. Zelf zegt hij dat zijn motor in de periode dat dit nummer tot stand kwam, begin jaren zeventig, uitsluitend op melk en cocaïne draaide.

The Beach Boys – ‘God Only Knows’

‘Mijn beste werk heb ik gemaakt onder invloed van drugs’, verklaarde Beach Boys-zanger en liedjesschrijver Brian Wilson ooit. Inmiddels vindt hij dat hij beter wat minder goed werk had kunnen maken en wat minder drugs had moeten gebruiken. Begrijpelijk: de man gedraagt zich sinds de jaren zeventig zo onsamenhangend dat het lijkt alsof hij destijds in een eeuwige LSD-trip verzeild is geraakt.

Lady Gaga – ‘Poker Face’

Lady Gaga is openhartig over alles, dus ook over haar drugsgebruik. In interviews vertelt ze honderduit over haar verleden vol cocaïne en dat ze nog altijd aan de wiet zit wanneer ze liedjes schrijft. Zo ook toen ze haar debuutalbum Fame maakte, met daarop grote hit ‘Poker Face’.

Fun Lovin’ Criminals – ‘Scooby Snacks’

Natuurlijk, The Doors, de Stones en Pink Floyd hadden hier ook genoemd kunnen worden. Maar om ook wat jaren negentigmuziek in dit lijstje te hebben, kiezen we voor Fun Lovin’ Criminals. De New Yorkse band die rock, hiphop en jazz mixte en een hit scoorde met ‘Scooby Snacks’. Het nummer gaat over het overvallen van een bank onder invloed van valium, één van de favoriete drugs van de bandleden. Maar wat wil je, de vader van de bassist was apotheker.

Herman Brood & His Wild Romance – ‘Saturday Night’

Het gebeurde niet vaak dat Herman Brood níet onder invloed van speed en/of alcohol was, dus we gaan er vanuit dat ook zijn bekendste en beste nummer ‘Saturday Night’ niet op een boterham met vruchtenhagel tot stand is gekomen. De Belgische gitarist Danny Lademacher – ook verantwoordelijk voor dat geweldige intro – schreef mee. Hij is ook het enige lid van de eerste bezetting van The Wild Romance dat nog leeft.

https://www.youtube.com/watch?v=7mEjmWnihrc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.