Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Ben jij wel open minded, Zwarte Crosser?

Hoog bezoek op de Zwarte Cross (24-26 juli), om met de festivalgangers een ontdekkingsreis door het brein te maken. Wie dan, wie dan? Nou, niemand minder dan professor Daniël Wigboldus, hoogleraar aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Tijger is tijger

Professor, waarom moeten we op de Zwarte Cross horen of we openminded zijn?

Daniël Wigboldus: ,,Met een open mind voorkom je dat je anderen beoordeelt op basis van stereotypen en vooroordelen. Niet elke Zwarte Cross bezoeker houdt van bier en niet elke bierdrinker houdt van de Zwarte Cross. Van nature lijkt ons brein behoorlijk closedminded te zijn. Een tijger is een tijger en een konijntje een konijntje. We maken daarbij niet veel onderscheid tussen verschillende tijgers of konijnen. En dat is misschien maar goed ook. Echter, mensen verschillen allemaal van elkaar. Met name wanneer we anderen om ons heen beoordelen, is het daarom van belang om openminded te zijn. En dat gaat vaak niet vanzelf.”

Interactief college

Hoe gaat u ons lesgeven?

,,Ik ben van plan om een kort maar krachtig interactief college te geven waarin ik de toehoorders eerst confronteer met hun eigen vooroordelen. Vervolgens zal ik uitleggen waarom we van nature een closed mind lijken te hebben en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Tenslotte zal ik een aantal tips geven om meer open minded anderen tegemoet te treden. Deze tips kun je tijdens de Zwarte Cross direct in de praktijk brengen. Mensen genoeg!”

Eigen vooroordelen

Maar ho eens even, bent u zelf wel open minded?

,,Ik ben zelf, vrees ik, van nature net zo closedminded als ieder ander. Ik betrap mijzelf (te) vaak op mijn eigen vooroordelen. Hier zal ik tijdens het Zwarte Crosscollege voorbeelden van geven. Maar, ik ben blijkbaar wel openminded genoeg om college te geven tijdens de Zwarte Cross. Een unieke ervaring waar ik veel zin in heb.”

Lees ook: Powervrouwen op de Zwarte Cross.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.