Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 apr 2015
Leestijd: 3 minuten

Zo vader, zo zoon Eastwood

Je zou het maar zijn: zoon van acteerkanon Clint Eastwood. En dan nog acteren ook in een tijd waarin iedereen ongevraagd iets van je vindt op het wereldwijde web.

Scott Eastwood heeft een grote hoofdrol te pakken. In The Longest Ride, deze week in de bioscoop, is hij de stoere en tegelijkertijd superaardige ex-rodeokampioen Luke. Stoere mannen kunnen echter week worden, zeker als hij bij zijn comeback (na een coma door een niet zo zachtaardige botsing met een stier) oog in oog staat met de mooie Britt Robertson als kunststudente Sophia.

Nodige draai

Verschillende idealen – rodeorijden versus moderne kunst – en toch verliefd zijn, wat moet dat worden? Een dergelijk verhaal leent zich voor veel zoetsappigheid en geneuzel, maar gelukkig gaf bestsellerschrijver Nicolas Sparks (The Notebook, Dear John) een nodige draai aan het romantische drama. Tijdens een nachtelijke autorit zien Luke en Sophia en brandende auto, waaruit zij Ira (Alan Alda, The Blacklist) redden.

Kleinkind Chaplin

Hij heeft een mandje met brieven bij zich, van zijn overleden geliefde Ruth (Oona Chaplin, jaja, kleinkind van ene Charlie). Sophia leest Ira de brieven voor en er ontstaat een prachtige band tussen de twee, terwijl beelden van het stel toen de scènes van nu afwisselen. Ondertussen worstelt Sophia met de vraag of zij voor de kunst naar New York moet vertrekken. Luke zal op zijn beurt het platteland nooit kunnen verlaten en ruziet met zijn moeder of hij moet blijven rodeorijden of niet (voor hem geen vraag).

Lees ook: American Sniper van Clint Eastwood brengt miljoen op in 5 dagen.

Scott Eastwood brengt het er, inclusief heftige stierenscènes, goed vanaf. De 29-jarige acteur speelde van 2004 tot en met 2008 onder de naam Scott Reeves, naar zijn moeder Jacelyn. Maar ja, verbergen dat je de zoon van Clint Eastwood bent, da’s een lastig verhaal. Sinds 2009 draagt hij op het witte doek dan ook de naam van zijn beroemde pa, onder meer in zijn laatste films Fury en Trouble With The Curve. Binnenkort is hij ook in Oliver Stones film Snowden te zien, over de man die spionageactiviteiten van de NSA lekte.

Je zou het maar zijn, zoon van Clint Eastwood. Best lekker natuurlijk, na je geboorte opgroeien in Hawaii en daar een surfboy worden, maar toch. Als je dan voor het acteervak kiest: wanneer doe je het goed? Wie even door twitter scrollt (#scotteastwood) komt vooral hartjes van hunkerende dames tegen. Maar als The Longest Ride uit is, of Snowden in de toekomst, dan zullen de recensiepennen en de mening van de kijker niet mals zijn als pa weer eens veel beter was.

Hij is heet

In Nederland stelde het blad Cosmopolitan Eastwood al eens voor: ’Hij is heet, dat je het even weet!" en ’belachelijk knappe zoon van een filmlegende’ werd er geschreven. En natuurlijk werd beoordeeld of zoon net zo ’easy on the eyes’ was als vader. Jawel, Scott was volgens Cosmopolitan met vlag en wimpel voor het examen ’zwoele Eastwoodblik’ geslaagd.

Oogappeltje

Vader Clint nam het in het NBC-programma Today voor zijn oogappeltje op: „Het maakt niet uit wat hij doet, als hij het maar goed doet.” Beetje streng dus, pa Eastwood, maar Scott neemt het allemaal van ganser harte aan. Dat hij met pa samenspeelde vond hij geweldig: „Ik zag de meester aan het werk.” Wat hij van pa leerde? „Wees nederig, werk hard, wees een man en doe je werk.”

Auto’s parkeren

Dat deed hij, wars van al het Hollywoodgedoe. Als we zijn cv mogen geloven, parkeerde Scott Eastwood auto’s en werkte hij in de bouw voordat hij acteur werd. Nu zit hij dan op stieren en valt hij daar vooral vanaf in The Longest Ride. Dat doet hij zoals gezegd bepaald niet onverdienstelijk. Als hij op zijn cowboylaarzen en met hoed met een bloemetje in de hand op studente Sophia afstapt voor hun eerste date, is hij zelfs aandoenlijk. Maar wel met de zwoele Eastwoodblik natuurlijk, ook als hij door de branding achter die mooie Sophia aan holt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.