Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 2 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Mark Ronsons speurtocht naar zijn nieuwe Amy

Sterproducer Mark Ronson is terug met funk en soul op nieuw album Uptown Special. Bovendien vond hij jong talent, zijn nieuwe Amy Winehouse.

Het is al weer ruim 10 jaar geleden dat Mark Ronson (39) het debuutalbum van de toen nog onbekende Amy Winehouse produceerde. Daarop volgde, ook van de twee, Back To Black en de cover Valerie op Ronson’s soloalbum Version. Ze maakten van de Britse zangeres een wereldster.

Uptown Funk

We zijn jaren verder, Amy is drie jaar dood en Ronson zelf de ster. Zijn pas uitgekomen nieuwe album Uptown Special staat hoog in de Album Top 100 en de single Uptown Funk (met Bruno Mars) op nummer 6 in de Top 40 en 164 miljoen (!) keer bekeken op Youtube.

Met Mars behaalde Ronson eind december een pracht van een record: meeste streams (2 miljoen) in Groot-Brittannië binnen één week. Ter promotie flitste de Brit even door ons land om onder meer aan te schuiven bij RTL Late Night en deze krant.

Blij met Amy

,,Van alle platen die ik heb gemaakt, is Back To Black van Amy Winehouse natuurlijk degene die mensen het meest heeft geraakt”, blikt Ronson terug. „Het album ligt dicht bij het hart van veel mensen. Ik ben blij dat ik met Amy aan deze plaat heb kunnen werken.”

Lees ook: Mark Ronson maakt 2 albums in 1 maand.

Ronson erkent dat het succes van Back To Black en de wereldhit Valerie zijn leven ingrijpend veranderde. De hippe producer werd zelf opeens ook achterna gezeten door de roddelpers. Helemaal na de dood van Winehouse in 2011.

Volstrekt onbekend

Op zijn nieuwe album Uptown Special doet Ronson waar hij goed in is: het maken van dansbare, funky en soulvolle popmuziek, met oog voor talent. Zo duikt in het nummer I Can’t Lose de volstrekt onbekende Keyone Starr op. Een zangeres waar Ronson speciaal in het diepe zuiden van de Verenigde Staten naar ging zoeken.

„Ik zoek liever iemand met wie ik graag werk en de beste zanger voor een nummer is, dan alleen een beroemdheid. Producer Jeff Bhasker adviseerde mij voor I Can’t Lose gewoon in het zuiden naar de zangeres te zoeken die ik nodig had. We zijn vanaf New Orleans de Mississippi-rivier gaan afrijden om in kerken en nachtclubs naar de juiste stem te zoeken.”

Lees ook: Obama zingt Uptown Funk.

Zijn speurtocht langs de rivier leidde tot Keyone Starr. Op de Mississippi State University hoorde Ronson haar zingen. „Ik wist meteen: dit is haar. Ik houd van zangeressen met zo’n snik in de stem, zoals Amy Winehouse.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.