Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 23 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

Vrienden van Amstel al geslaagd na één noot Anouk

De zeventiende Vrienden van Amstel Live in Rotterdam Ahoy, met een bijna geheel geheime line-up, gaat de boeken in als een verrassende (inkoppertje) en een aan alle kanten geslaagde editie.

Verrassend, omdat voor 9 shows in no-time 125.000 kaarten werden verkocht terwijl alleen presentator Xander de Buisonjé bekend was. De bezoekers van, zoals Ahoy 9 avonden lang wordt genoemd, Grootste Kroeg van Nederland, konden dus volop raden wie er op donderdag 22 januari de drie podia zouden betreden.

Borsato?

Was Marco Borsato de grote man, nadat hij vorig jaar met een vervelende tia moest afhaken? Een intro met zijn muziek klonk zelfs nog voordat ook maar één artiest zijn of haar gezicht had laten zien.

Had Kensington voor de grap een Oost-Europese tournee op z’n website gezet en zouden ze geheel onverwacht de pannen van het Ahoydak komen rocken? Of zou…. Heel misschien…

Anouk?

Nee, Anouk doet Vrienden van Amstel niet. Alleen bij de eerste editie in 1999 een keertje. Daarna trok zij altijd haar eigen plan en zagen we haar sporadisch, in een groot stadion als het Gelredome. Bij het intro verscheen donderdag een enorm doek vanuit het Ahoydak. Daaronder zou de openingsact dan moeten verschijnen.

Er verscheen van alles, maar niet een grote Hollandse ster. Wel veel gitaristen en vuurwerk. Tot plots het licht op het hoofdpodium aan ging en – jawel – Anouk zonder aankondiging Girl inzette. Een golf van ‘YES!’ voelde je door de zaal gaan. En de duizenden op de zittribunes stonden op.

In dit filmpje zie je de opening van Vrienden van Amstel 2015:

Anouk gaf een werkelijk ronkende set met onder meer ook Sacrifice en Nobody’s Wife. Amper bekomen van de Anoukschrik (ze nam afscheid met een simpel ‘Fijne avond!’), zette Rowwen Hèze aan de overkant op podium B Kwestie van Geduld in en wist je dat het met 14.000 hossende feestgangers op deze ‘Vrienden van’ wel goed ging komen.

Verrassing eraf

Eerlijk gezegd was dat al het geval bij noot 1 van Anouk. Alleen het feit al dat ze er was, moet voor velen betekenen dat de zeventiende Vrienden van Amstel een bijzondere was.

Dat het programma geheim gehouden werd was voor het publiek op de eerste avond geweldig. Continu werd je getrakteerd op een nieuw gezicht en de organisatie heeft dit jaar bepaald niet voor de minste namen gekozen.

Toch is voor avond 2 tot en met 9 de verrassing eraf. Metro schrijft hier over de line-up, talloze collegajournalisten net zo zeer, het publiek twittert en ‘facebookt’ dat het een lieve lust is. Maar, voor wie gaat: het feest zal er niet minder om zijn.

Mooie momenten

Deze Vrienden van Amstel hangt, in weer een plaatje van een Ahoy, van prachtige momenten aan elkaar. Dat zowel Ilse DeLange als Waylon deel uit maakt van het programma bijvoorbeeld, terwijl hun Common Linnetsconflict nog niet zo lang geleden is.

Of het eerbetoon aan de door longkanker opgegeven Scene-frontman Thé Lau. Bart van der Weide (Racoon), Barry Hay (Golden Earring) en Waylon zongen een indrukwekkend Blauw.

Massaal meedoen

En het Coldplayblok van Within Temptation met enorm orkest dan. Net als de dampende dance-set door Roel van Velzen en Eva Simons (met VanVelzen op een rood Amstel bierkratje).

Een massaal meedoe-moment was er voor Di-Rect met Young Ones. Zanger Marcel van Veenendaal kreeg het voor elkaar om, met grote trommel voor zijn buik, heel Ahoy zingend en springend met hem mee te krijgen. Maar de echte headliners van deze Vrienden van Amstel, dat waren toch Golden Earring (mooie set met heel veel Radar Lovedrummers midden in de zaal) en natuurlijk, Anouk.

Vrienden

We zullen op deze plaats maar niet alles verraden voor de 111.000 mensen die de Grootste Kroeg van Nederland nog moeten bezoeken. Een kroeg, waar 14.000 mensen die elkaar niet kennen, zich even vrienden voor een paar uur voelen. Al zongen Guus Meeuwis en Jan Smit tegen middernacht dat je echte vrienden voor het leven hebt, in Ahoy heb je ze ook al voor een paar uur.

De voorverkoop voor editie 2016 is donderdagmorgen al begonnen.

Line-up

Anouk, Xander de Buisonjé, Rowwen Hèze, Jan Smit, Ilse DeLange, Gers Pardoel, Miss Montreal, Racoon, O’G3NE, Jeroen van Koningsbrugge, Di-Rect, Waylon, Golden Earring, Guus Meeuwis, Within Temptation, VanVelzen, Eva Simons.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrienden van Amstel al geslaagd na één noot Anouk
Sluiten