Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 20 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Marlijn Weerdenburg soms zo vurig als Danni Lowinski

Terwijl ze op NPO 1 nog fanatiek strijdt in het programma Wie Is De Mol?, keert Marlijn Weerdenburg woensdagavond op SBS 6 terug als Danni Lowinski. In het derde seizoen is zij weer de advocate waarvan je niet zou verwachten dat zij advocate is. Ze heeft een praktijk in een winkelcentrum, een onsubtiele Poolse vader (Michiel Romeyn) in een rolstoel die alleen maar de loterij wil winnen en draagt korte rokjes en laaguitgesneden decolletés.

Soldaat van Oranje

Nee, dan Weerdenburg (31) zelf: hardwerkend theaterbeest (ze speelde ruim acht maanden een hoofdrol in de musical Soldaat van Oranje), zangeres van het duo Miss Molly & Me en tv-actrice. Om te praten over haar rol van volkse, brutale maar sociale advocate die niet bepaald goed in de slappe was zit, heeft ze een sjieke Amsterdamse hotelkamer tot haar beschikking. Ze tuurt naar het kingsize-bed en lacht: ,,Dit kan Danni niet betalen, hoor. Hier droomt ze van."

Lees ook: Door Lowinski ging het beter, maar programmadirecteur SBS weg.

Of zoiets de advocate ooit gaat lukken? Weerdenburg ontwijkt het antwoord met het oog op de serie in de toekomst. ,,Ik hoop het voor haar, maar in seizoen 3 in elk geval niet. Trouwens, het is toch heerlijk om te kijken naar iemand waarbij het allemaal niet lukt?" Wat ze wel verraden mag: ,,Je krijgt het meest roerige seizoen tot nu toe. Op werkgebied krijgt Danni financieel een enorme tegenvaller, ze moet enorm aan de slag om te overleven. Ze wordt gered door eh… ehm… een personage jullie allemaal wel bekend. Op liefdesgebied gaat het weer hélemaal verkeerd en haar opstandige vader denkt dat hij het opeens allemaal zelf kan doen. Tja, het is roerig, maar je krijgt toch de haast puberale Danni die je kent. Heerlijk om iemand te spelen, waarbij alles fout gaat trouwens."

Een trailer van een eerder seizoen:

Gastacteurs zijn dit seizoen onder meer Bas Hoeflaak (cabaretier van Droog Brood), Birgit Schuurman, Dave Mantel van GTST en Angela Groothuizen. Weerdenburg: ,,Angela, daar was ik vroeger enorm fan van! Ik heb haar wel eens een brief geschreven waarin ik om een handtekening vroeg."

Facebook

Andersom schrijven meisjes nu naar Marlijn Weerdenburg. ,,Al gaat het via Facebook en noemen ze me Danni. Op straat roepen mensen ook Danni, weinigen weten dat ik Marlijn ben. Ik vind dat wel lekker. Als mensen me wel kennen, dan zeggen ze dat ze zo graag kijken en dat is leuk om te horen. Ze zijn altijd positief, want Danni heeft ook maar het hart op de tong en denkt niet na voor ze iets doet. Verder is het ze heel menselijk. Barrie Atsma heeft wel eens een klap gehad in de tram, omdat zijn personage zijn vrouw had bedrogen, haha." (ondertussen is Wie Is De Mol? begonnen en het straatleven misschien helemaal anders, red.)

Kluns

Voelt Weerdenburg zich wel eens Danni Lowinski in het dagelijks leven? ,,Nee… nee toch niet. Ze staat niet héél ver van me vandaan moet ik bekennen. Ik ben niet per se een kluns in het leven, want ik heb dingen goed op orde en weet goed wat ik wil. Maar qua inpulsiviteit en ergens vol voor gaan, waarbij de emotie boven de ratio gaat… dat herken ik wel. Pas werd een collega van me ergens beledigd. Dan heb je bij mij de poppen aan het dansen. Dat moet je weg wezen. Zo ga je niet om met iemand waar ik veel van houd. Dan ben ik vurig en fel. Ik krijg dingen in het leven ook wel gedaan door te bluffen."

Of advocate Lowinski ook na seizoen 3 de kans krijgt om alles fout te doen: de kogel is nog niet door de kerk. Weerdenburg: ,,Het is een wens, maar ik heb geen nieuws."

Danni Lowinski, vanaf woensdagavond, 20.30 uur op SBS 6.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.