Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 18 jan 2015 / 16:09 uur

Jett Rebel liefst per fiets naar Bevrijdingsfestival

Caro Emerald, Dotan, Mainstreet en Jett Rebel zijn op 5 mei de Ambassadeurs van de Vrijheid. Metro spreekt de laatste, vroeger nog bekend als Jelte Tuinstra.

Het is op 5 mei 25 jaar geleden dat de eerste muzikale ambassadeurs op de Bevrijdingsfestivals optraden. Caro Emerald, Dotan, Mainstreet en Jett Rebel werden zaterdag op Noorderslag in Groningen bekendgemaakt. Zij zijn op veertien Bevrijdingsfestivals de nieuwe ambassadeurs, onder de vlag van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. ‘Wonderkind’ Jett Rebel (24) uit Den Haag brak in 2014 definitief door. Zijn zegetocht lijkt niet te stoppen.

Positieve vibe

En nu ook nog Ambassadeur van de Vrijheid…

Ik ben al weer een tijdje geleden gevraagd en moest het heel lang voor me houden. Ik wilde het natuurlijk tegen iedereen vertellen, want ik vind het een eer. Een Bevrijdingsfestival is nogal een bijzonder festival, waarbij ik het gevoel heb dat het hele land erop uit trekt. Er zijn wel meer dingen waarbij het hele land erop uit gaat, zoals Koningsdag, maar daar heb ik geen fuck mee. Een Bevrijdingsfestival heeft een goeie, positieve vibe, zo’n hele dag draait om vrij zijn. Er wordt ook nog ergens over nagedacht, het is niet dom schreeuwen met een biertje in je hand. 5 mei is een feestdag die ergens voor staat. De traditie dat er overal, werkelijk overal een dag lang muziek is, dat maakt het voor mij iets om naar uit te kijken. Nu mogen we er op vijf optreden. Veel, maar ja, ik zeg altijd ‘doe maar zo veel mogelijk’.

Ging je vroeger zelf kijken?

Zeker, altijd in Utrecht. Ik ben opgegroeid in Baarn/Soest. Dan gingen we met de trein naar Utrecht en moesten we elk jaar weer proberen het festivalpark te vinden, haha.

Lees ook: Wie gaan er vliegen op 5 mei?

Je wordt op 5 mei vervoerd per helikopter. Heb je wat met vliegen?

Nee, totaal niet. Ik ben bang in een vliegtuig, maar ben ook al bang in een auto en op de brommer. Het liefst zou ik van het ene festival naar het andere festival fietsen. Gelukkig is mijn manager ook bang om te vliegen, dus willen we naast elkaar zitten.

Ga je behalve spelen ook nog het woord voeren over vrijheid?

Ik probeer altijd wel wat te zeggen, maar als muzikant moet je op sommige momenten ook oppassen. Ik ben uiteindelijk maar een jongen die z’n hele leven heeft geoefend op gitaar spelen, zodat ik op een podium kan staan. Nogmaals, ik vind het een eer dat ik ben gevraagd, maar ik moet niet van mezelf denken of geloven dat ik over vrijheid écht iets te zeggen heb. Ik probeer sowieso een positieve, optimistische en vrije sfeer te creëren waarbij mensen zichzelf kunnen zijn. Daar zal ik op 5 mei nog een schepje bovenop doen.

Voor jou is muziek dus de vrijheid?

Absoluut, want muziek is mijn alles. Voor iedereen is dat natuurlijk anders, maar iedereen moet het recht op vrijheid hebben. Iedereen moet z’n leven kunnen leiden zoals hij of zij dat wil of in elk geval het gevoel hebben dat dat kan. In Nederland hebben we dat behoorlijk voor elkaar, maar op een heleboel plekken op de wereld niet. Als we op 5 mei op de festivals samen aan het lachen zijn, dan hoop ik ook dat we ons realiseren waarom we kunnen lachen en dat dat bijzonder is.

Geven de aanslagen in Parijs het ambassadeurschap dit jaar een speciale lading?

Ik denk dat het allemaal iets harder aan komt die dag, maar er kan in de tussentijd nog een heleboel gebeuren. Hopelijk zijn dat goede dingen en kunnen we dat vieren.

Protestliederen

Je hebt de vrijheid behoorlijk van huis uit meegekregen hè?

Ja, ik ben vrij socialistisch opgevoed. Toen ik jong was speelden mijn ouders protestliederen bij demonstraties. Daar ben ik dus wel mee opgegroeid. En nu ben ik dan ambassadeur… Nog maar een paar jaar geleden trad ik op in zaaltjes voor tien mensen en had ik nooit durven dromen dat ik iets over vrijheid zou mogen zeggen. Inmiddels ben ik in een positie dat mensen soms luisteren naar wat ik doe en realiseer ik me heel erg hoe belangrijk het is om een positieve uitstraling te hebben. Al zal ik er niet in doorslaan, want uiteindelijk ben ik muzikant. Maar soms zeggen mensen bijvoorbeeld dat ze door mijn gekke kleding het gevoel hebben dat ze mogen dragen wat ik draag; en dat ze er uit mogen zien zoals ze zelf willen. Dat vind ik dan wel ontzettend vet.

Lees ook: Bevrijdingsfestivals 2014 waren ‘gezellig druk’.

Je hebt de vorige zomer zestig festivals gedaan. Wordt de komende zomer weer zo heftig?

Nou, ik begin er al met vijf Bevrijdingsfestivals op 5 mei, haha. Maar nee, ik denk niet dat ik er zestig doe dit jaar. Ik heb er ontzettend van genoten, maar ik heb in mijn leven twee obsessies: live spelen en in de studio zitten en muziek maken. In heb vorig jaar mijn album afgemaakt in de late uurtjes na de optredens. Dan werkte ik tot zes of zeven uur in de ochtend, sliep een paar uurtjes, ging dan nog wat opnemen en werd ik om vier uur weer opgehaald voor een show. Dat heeft me lichamelijk genekt, maar het was de enige manier om aan mijn studiouren te komen. Ik hoop dat ik dit jaar de kans krijg om wat meer van die uren te maken, maar ondertussen heb ik al weer zin om te reizen en shows in het buitenland te doen.

Informatie

Jett Rebel is te zien op de Bevrijdingsfestivals van Leeuwarden, Groningen, Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Metro is mediapartner.

Meer info: www.bevrijdingsfestivals.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=5dh_tbOM6Cc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jett Rebel liefst per fiets naar Bevrijdingsfestival
Sluiten