Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 6 jan 2015
Leestijd: 5 minuten

Gouden Bergen (SBS): rijken hebben ‘t niet makkelijk

De rijken onder ons hebben het ook niet makkelijk. Althans, vanaf woensdagavond in de nieuwe SBS-miniserie Gouden Bergen.

Gooische mannen en vrouwen met al hun sores en gedoe, maar dan in het Noord-Hollandse Bergen. Zo zou je Gouden Bergen kunnen noemen, een miniserie van twee afleveringen. SBS ziet het, net als eerder met Bureau Raampoort (rechercheur Thomas Acda) als een proef. Pikt de kijker de serie op, dan komt er waarschijnlijk een vervolg.

Randje afgrond

Het woord Gooisch is al gevallen, maar Gouden Bergen is zelfs geproduceerd door de makers van Gooische Vrouwen (en Divorce). Zes welvarende dames (twee lesbiënnes) dreigen af te glijden naar het randje van de afgrond, doordat hun mannen er in het leven een puinzooi van maken. Fraude, een ongeluk, geblokkeerde creditcards, manipulatieve pubers: achter elke voordeur schuilt een verhaal. Ondertussen proberen de verwende vrouwen hun luxe leventje op peil te houden.

Plien van Bennekom (van Bianca) en Diederik Ebbinge (van De Vliegende Panters) zijn zo’n problemenstel, Myrna en Jaap. Dat Gouden Bergen een pilot is, mwah, Ebbinge weet niet zo goed of hij dat wat vindt: ,,Het zou gek zijn als het Nederlandse volk bepaalt of ik de komende drie maanden werk heb. Je maakt in ons vak wat je goeddunkt en dat ga je laten zien." Navraag bij SBS leert dat de acteur niet bang voor hoeft te zijn.

Tetteren

Als man en vrouw hebben de twee niet het topinkomen van de Bergense groep. Ebbinge: ,,Ik ben wijnhandelaar." Van Bennekom: ,,Ik docente Frans. Wij moeten nog wel werken voor ons geld. Tijdens de opnames zag ik wel: die stellen boeren beter dan wij. Eigenlijk zijn we best gewoon, toch Diederik?" Vervolgens tettert ze in niet bepaald Gooisch in de voicerecorder: ,,Hallo! Hallo! Mag ik één tosti kaas tomaat!"

,,Plien speelt een vrouw in de overgang", zegt Ebbinge. ,,Ik kan heel hard om haar lachen, als ze bijvoorbeeld in de supermarkt diepvrieskroketten tegen haar wang houdt." Van Bennekom: ,,In Deen was dat. Supermarkt Deen in Bergen, haha."

Hoe vermakelijk ook, de problematiek der rijken kan in het werkelijke leven bij veel mensen aan de hand zijn. ,,Gouden Bergen heeft wel realisme in zich", beaamt Ebbinge. ,,Opgetild realisme." Van Bennenkom: ,,Nou… Jij gaat vreemd met Jelka van Houten. Realistisch of niet, ik ga wel met een tak achter Diederik aan natuurlijk." Ebbinge: ,,Ja hallo, voor het eerst ga ik vreemd, nog wel met Jelka en ik maak haar nog zwanger ook!”

Huwelijksboef

Van Bennekom: ,,Zo’n slecht stel zijn we trouwens niet. Diederik is natuurlijk wel de boef van ons huwelijk, maar hij heeft iets aandoenlijks, iets hulpeloos waardoor het lijkt alsof het hem ook maar overkomt.” Ebbinge: ,,Jaap is een wat onhandige wijnkenner die in de fout gaat in hotel De Witte Bergen en verder heel aardig. Door haar opvliegers is Myrna niet te doen, niét te doen. De nervous breakdown zit er aan te komen, haha.”

Spontaan gesprek

Ebbinge vervolgt: ,,We hebben de schrijvers al gevraagd of, als de serie verder gaat, we als stel weer bij elkaar mogen komen. Plien en ik kennen elkaar al lang hè? Dat vinden we dus leuk.” Al was Ebbinge Enschedeër, hij kwam als kind al naar Baarn. Van Bennekom: ,,En ik ben in Baarn geboren!” Ebbinge: ,,Wanneer dan?” Van Bennekom: ,,’71.” Ebbinge: ,,Toen verhuisde ik er naartoe, op mijn tweede.” Van Bennekom: ,,Ik woonde in de Tulpstraat.” Ebbinge: ,,Ach nee toch? Ik in de sjieke buurt.” Van Bennekom: ,,Gewoon, netjes in een rijtjeshuis in de Bloemenbuurt.” Ebbinge: ,,Mijn vader zei altijd, als ik met mijn ellenbogen op tafel leunde, ‘haal ze van de tafel! Zo eten mensen uit de Bloemenbuurt!’, hahaha.” Van Bennekom: ,,Schorriemorrie waren we!”

Ik verkrachtte je!

Acteerden de twee dan ook al vroeg samen? Van Bennekom: ,,Nee, toch?” Ebbinge: ,,Jawel, in West Side Story.” Van Bennekom: ,,Oh ja! Jij hebt mij verkracht! Ik was Maria.” Ebbinge: ,,Ik was Baby John.” Van Bennekom: ,,Jij werd in het stuk bovenop me geduwd.” Ebbinge: ,,Hahaha, ik verkrachtte je! Maar dat wilde ik niet hoor.” Van Bennekom: ,,Maar ik wilde het ook niet, ik lag daar maar.” Ebbinga: ,,Mijn hemel, ik heb je in ’91 al verkracht. Gezellig eigenlijk, dat je samen op school hebt gezeten en ook samen een hele carrière doorrolt.” Van Bennekom: ,,Omdat ik met Diederik man en vrouw mocht spelen, zei ik ‘ja’ tegen Gouden Bergen.”

De pleuris

De tien personages vormen in de miniserie een vriendengroep, die we beginnen te volgen tijdens een barbecue. Van Bennekom: ,,En dan breekt gelijk de pleuris uit.” Het duo dat we spreken heeft genoten van het draaien, net als de makers van – zoals gezegd – van Gooische Vrouwen en Divorce. Nu de kijkers nog. Al zegt SBS ze niet te tellen…

Plien van Bennekom nuanceert dat laatste nog even: ,,Als er door deze initiatieven met Bureau Raampoort en Gouden Bergen twee nieuwe Nederlandse series bijkomen, dat is toch een aanwinst? De omroep kan ook weer iets buitenlands aankopen, maar dit is veel leuker.” Ebbinge: ,,Waarom ik vooral zin heb om ermee door te gaan, is de groep acteurs. Wat een leuke, goeie cast hadden we zeg. Vinjeniet?” Van Bennekom: ,,Ja, heul. Héul!”

Gouden Bergen, woensdag 7 en 14 januari, 20.30 uur op SBS 6. Met: Plien van Bennekom, Jelka van Houten, Eva Duijvestein, Margo Dames, Tina de Bruin en Fockeline Ouwerkerk. Diederik Ebbinge, Viggo Waas, Vincent Croiset en Hajo Bruins.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gouden Bergen (SBS): rijken hebben ‘t niet makkelijk
Sluiten