Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 6 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Agenten onveilig door gebrek aan training

Het gebrek aan training op geweldssituaties begint agenten op te breken. In een intern schrijven van de politievakbond ACP laten dienders weten zich onveilig te voelen. Ook vrezen ze voor de veiligheid van burgers. Ze eisen dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie nu eindelijk maatregelen neemt en zorgt voor extra trainingsuren.

”Collega’s voelen zich onveilig op straat, zijn terughoudend in het gebruiken van geweldsmiddelen en vrezen voor sancties. Bovendien is de veiligheid van burgers in het geding”, schrijft de jongerenafdeling van ACP die onderzoek deed onder agenten. Doordat de politie met onderbezetting kampt, is er volgens de bond geen tijd en geld om te trainen, vallen veel trainingslessen uit door te lage opkomst, is er een capaciteitsprobleem en is het ziekteverzuim schrikbarend hoog.

Toets ipv training

Het grootste probleem volgens de agenten is dat er bij de Nationale Politie een cultuur heerst van toetsen en niet van trainen. Twee keer per jaar is er een toets voor de zogenoemde IBT (Integrale Beroepsvaardigheden Training). Daarbij worden politiemensen getest op het omgaan met geweldsincidenten, al dan niet gepaard gaand met wapens.

Lees ook: SP wil politieagenten weer de wijk in sturen

Een instructeur zegt daarover: ”Collega’s komen op het opleidingsinstituut, leggen de toets af en gaan huiswaarts. Ze doen simpelweg een kunstje. Soms is er wat extra tijd voor een praktische les, maar van echt trainen is geen sprake.”

Veel geweldsincidenten

Al langer klagen politiemensen over een gebrek aan professionele training. ”Het aantal geweldsdelicten tegenover politiemensen is onverminderd hoog. Voldoende reden om flink in te zetten op training in het toepassen van geweldsmiddelen, zou je denken”, aldus ACP Jong. ”Navraag bij een groot aantal collega’s en verschillende IBT-instructeurs geeft echter een tegenovergesteld beeld. Veel collega’s zeggen niet of nauwelijks getraind te zijn.”

Lees ook: Agent voor aanstormende trein gegooid

Opstelten beloofde ooit te zorgen voor een cultuuromslag. ”De toetsingscultuur moet veranderen in een trainingscultuur”, zei hij. De politiemensen zeggen daar in de praktijk echter niets van te merken. ”De indruk wordt gewekt dat certificering belangrijker wordt geacht dan veiligheid. Bazen willen zich indekken tegen incidenten. Terwijl agenten adequaat willen handelen in geweldssituaties om zichzelf en slachtoffers te kunnen beschermen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Agenten onveilig door gebrek aan training
Sluiten