Lars van der Werf
Lars van der Werf Columnisten 24 dec 2017 / 19:15 uur

Kerstdorpen

De donkerste dagen van het jaar hebben we in elk geval weer gehad. Het wordt van nu af aan alleen maar langer licht. Het wordt alleen maar beter. En vandaag is het sowieso lekker licht, want het is kerst. Ik hou van dat gedoe met al die gekleurde lichtjes, bewegende kerstballen, engelen met lichtgevende vleugels. Ik vind het allemaal prachtig. Ik heb zelfs voor mezelf vorige week een dansende kerstmuts gekocht. D’r zit muziek in en hij wiepert heen en weer op de muziek boven op je hoofd. Hoeven maar twee batterijtjes in. Schitterend.

Een trein die rond de kerstboom rijdt ambieer ik ook nog. Dat lijkt me helemaal fantastisch. Met vijf wagonnetjes en een locomotief met een Kerstman voorin. En een spoorwegovergang en rendieren ook nog. Een lichtgevend dorpje en een miniskischans. De hele reutemeteut. Lijkt me prachtig. En daar ga ik dan de hele dag naar zitten kijken.

Kerstdorpen zijn toch ook helemaal geweldig? Bij mij om de hoek woont een bejaarde met een hele kerststád voor de ramen. Skilift, bergpartij en werkende draaimolen en al. Die vrouw heeft dat al staan vanaf 1 november en dat blijft ook nog wel tot maart. En dat snap ik, want ze is altijd een week bezig dat hele gedoe neer te zetten. En nog minstens zoveel tijd is ze kwijt om het hele zooitje weer weg te halen. Ze zit er zelf gezellig tussen. Als een enorme reus in haar witte, lichte, ideale kerstwereld.

Ik denk dat mensen met een kerstdorp op zeker betere mensen zijn dan mensen zonder kerstdorp. Als je een kerstdorp hebt, begrijp je het leven wel, als je het mij vraagt. Als je geen kerstdorp hebt met treinbaan, ga dan naar de kerstafdeling van de Intratuin en schaf een dorpje aan! Heel Nederland vol met kerstdorpen!

Kerstdorpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kerstdorpen
Sluiten