Iris van Lunenburg
Iris van Lunenburg Columnisten 17 nov 2017 / 07:27 uur

Waarom bestaat zo’n app?

„Ben je ziek?”

„Nee, ik heb gewoon geen make-up op.”

En bedankt.

Net als je besluit om in je brakke pak zonder make-up even snel boodschappen te doen, kom je natuurlijk iemand tegen die je leuk vindt. Nu kan ik gelukkig niet rood worden, maar geloof me: charmant is anders. Het voorval doet me denken aan de nieuwe app Makeapp. Haal mensen met make-up op door een filter en het lijkt alsof ze een blotebillengezicht hebben. De eerste vijf extreem onflatteuze foto’s zijn gratis. Waarom bestaat deze app in hemelsnaam, vraag ik me af terwijl ik hem download in de appstore. Het wordt me al snel duidelijk. Niet om natuurlijke schoonheid te vieren – wat dat ook moge zijn. Nee, simpelweg om vrouwen te shamen. Of zoals een recensie beschrijft: ‘Het is ongelooflijk dat Apple deze app toestaat in de Appstore, daar hij seksistische ondertonen heeft.’ Iets waar een landelijke krant geen enkel probleem mee heeft. ‘Zo zien de sterren er zonder make-up uit’, post de krant likkebaardend op Facebook. Kijk en huiver! Manmanman. Ze hebben gnuivend Sylvie Meis, Wendy van Dijk en Nicolette van Dam door de app gehaald. ‘Het resultaat is in de meeste gevallen verrassend!’, glunderen ze na. Ik zal je de clicks besparen: Het resultaat is niet verrassend. En al helemaal niet om te huiveren. „Kijk en huiver? Want het is zoooo erg als iemand geen make-up heeft? Nou nou, horror dit!”, reageert Chantal. “Of er wordt gezeurd over te veel make-up. En nu weer over hoe het zonder is. Het is ook nooit goed.” Zo vermoeiend.

Makeapp is bedacht door de pro-Russische propogandaman Ashot Gabrelyanov. Van fake news naar vrouwen irriteren is blijkbaar een kleine stap. Tegen Business Insider zegt Gabrelyanov dat de app „levens zou kunnen redden door vrouwen te identificeren die illegaal verhandeld zijn (…) We hopen dat families en autoriteiten ze zo kunnen redden.” Jaja. Dat mannen blijkbaar een app nodig hebben om te zien of iemand make-up draagt is al sneu. Maar het hele de-vrouwtjes-kunnen-ons-niet-langer-voor-de-gek-houden-met-hun-fake-news-make-up-sfeertje dat er omheen hangt is nog irritanter. Waar komt toch het idee vandaan dat vrouwen zich louter mooi maken voor mannen in plaats van, god verhoede, zichzelf? En waarom moet er überhaupt te pas en te onpas geoordeeld worden over hoe wij vrouwen eruit zien? Het idee dat een vrouw zonder make-up *puur* is en iemand mét nep, is echt achterhaald. „Just leave us alone!”, is een van de reacties bij het artikel van Business Insider. Inderdaad – wat betreft make-up, maar ook als het om discussies over hoge hakken, korte rokjes en lange haren gaat.

„Ik heb gehoord dat mannen een sok in hun broek stoppen om de boel groter te laten lijken, dus ik ga een app ontwikkelen die hun ware grootte laat zien”, reageert een vrouw cynisch. Een app waarmee we kunnen zien welke mannen Makeapp hebben gedownload, zou ook best fijn zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Waarom bestaat zo’n app?
Sluiten