Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 17 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je weten op vrijdagochtend 17 november

Elke ochtend zet Metro voor je op een rij wat je moet weten om helemaal op de hoogte te zijn. Dit zijn de nieuwspunten van vrijdagochtend 17 november.

Wat er vannacht gebeurde:

‘Jared Kushner hield documenten achter’

Volgens twee senatoren heeft Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Donald Trump, documenten achtergehouden voor de Senaatscommissie die mogelijke inmenging van Rusland in de verkiezingen onderzoekt. Dat schrijven de senatoren in een brief aan de advocaat van Kushner. Het zou gaan om e-mails over WikiLeaks en „een aanbod voor een Russische achterdeur en uitnodiging voor een diner."

De senatoren verklaren dit op basis van documenten die ze van andere getuigen hebben gekregen. „Het lijkt erop dat bij uw zoektocht enkele documenten over het hoofd zijn gezien", schrijven de twee. Volgens de advocaat van Kushner zijn alle documenten die te maken hebben met contacten met Russen tijdens de campagne, overhandigd.

Soedan verbreekt banden met Noord-Korea

Soedan gaat alle handels- en militaire banden met Noord-Korea verbreken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. De regering van de Verenigde Staten wil het regime van Noord-Korea nog meer isoleren vanwege onder andere de nucleaire programma’s van het land. De VS is dan ook blij met de beslissing van Soedan en gaat de zaak volgen om er zeker van te zijn dat de toezegging wordt uitgevoerd.

Duitse coalitiebesprekingen vrijdag verder

Om 04:00 uur ‘s nachts besloten de Duitse partijen CDU, CSU, FDP en de Groenen de onderhandelingsgesprekken uit te stellen naar vrijdag. Donderdagavond begonnen de partijen aan een onderhandelingsronde over het klimaat, de gezinshereniging van vluchtelingen en financiën. Ze wilden de grote verschillen uit de weg ruimen. Maar na bijna vijftien uur praten was dat nog niet gelukt en zijn de gesprekken tijdelijk gestopt.

Bondskanselier Angela Merkel had vooraf laten weten dat er donderdag beslissende onderhandelingen moesten plaatsvinden. De partijen willen desnoods tot en met zaterdag doorgaan met onderhandelen.

Wat er vandaag staat te gebeuren:

Deel Paradise Papers openbaar

Een deel van de Paradise Papers wordt vrijdag openbaar. Rond 14:00 uur worden de gegevens gepubliceerd op de website van Offshoreleaks.ICIJ.org. Daar staan ook al gegevens van de Panama Papers op.

De Paradise Papers zijn een verzameling van ruim 13 miljoen gelekte bestanden over internationale belastingontwijking. In Nederland hebben journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad de Paradise Papers uitgeplozen.

Belgische rechter bekijkt uitlevering Puigdemont

De rechtbank in Brussel buigt zich vrijdag over de uitlevering van de voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers aan Spanje. Vanaf 14:00 uur komt de Brusselse raadkamer bijeen om te besluiten over het Europese aanhoudingsbevel dat Madrid heeft uitgevaardigd.

Puigdemont en zijn ex-ministers vluchtten eind vorige maand naar België nadat hun regering was afgezet omdat die onrechtmatig de onafhankelijkheid had uitgeroepen. De rechter bepaalde eerder al dat het vijftal België niet mag verlaten, een vaste verblijfplaats moet hebben en beschikbaar moet blijven voor Belgische justitie en politie.

Eind oktober vluchtte Puigdemont naar België. (Foto: AFP)

Verder in het nieuws:

YouTubers stellen gedragscode voor reclame op

Een groep YouTube-vloggers, waaronder Teske de Schepper (Teske) en Rutger Vink (Furtjuh), gaat het voortaan melden als ze worden betaald om ergens reclame voor te maken. Daarvoor hebben ze de ‘Social Code: YouTube’ opgesteld. De groep vindt het belangrijk om transparant te zijn over reclame in hun video’s.

De vloggers zullen voortaan aan het begin van de video of tijdens de video vermelden dat er sprake is van reclame. Ook in de beschrijving van de video staat dat er sprake is van een betaalde samenwerking. De vloggers melden het ook wanneer ze een product of dienst met korting of gratis mochten ontvangen. Als ze zelf hebben betaald voor het product vertellen ze dat ook.

Onder andere Teske de Schepper en Rutger Vink melden het voortaan als ze ergens reclame voor maken in hun filmpjes. (Foto: ANP)

‘Jongeren overschatten zichzelf digitaal’

De helft van de Nederlandse jongeren overschat hun digitale vaardigheden. De meeste jongeren hebben moeite met het beoordelen van nepnieuws en het vinden van informatie online. Dat blijkt uit onderzoek van Kennisnet en Mediawijzer.net.

Vrijdag begint de informatiecampagne de Week van de Mediawijsheid. Volgens een woordvoerder zijn de jongeren dan misschien wel handig met nieuwe media, maar hebben ze niet de vaardigheden om informatie te beoordelen en op te zoeken. Op school krijgen ze nauwelijks les in digitale vaardigheden. Ze leren dat vanuit hun sociale omgeving.

Kinderen eten te weinig groente, fruit en vis

Meer dan de helft van jonge kinderen in Nederland eet te weinig groente en fruit. Iets minder dan de helft eet ook te weinig vis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de afgelopen twee jaar.

Peuters eten vaker voldoende fruit, groente en vis dan oudere kinderen. Ook kinderen van hoogopgeleide ouders eten gezonder dan hun leeftijdsgenoten met lageropgeleide ouders.

Steeds minder kansen voor mbo’ers op arbeidsmarkt

Leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs moeten flexibeler en breder worden opgeleid. Ze dreigen anders niet mee te komen op de arbeidsmarkt, blijkt uit een advies over de toekomst van het mbo dat de Sociaal-Economische Raad (Ser) heeft geschreven. Dat schrijft Trouw vrijdag.

De Ser maakt zich vooral zorgen over mbo’ers die een niveau 2-opleiding doen. Zij worden opgeleid tot bijvoorbeeld receptionist, autospuiter of logistiek medewerker. Zij komen nu al moeilijker aan het werk dan mbo’ers met een diploma op een hoger niveau. Daarnaast zijn ze vaker werkloos of werken ze (langdurig) in flexibel verband.

Het weer:

Het is op de meeste plekken droog met geregeld zon. De temperatuur stijgt naar 9 of 10 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.