Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Columnisten 10 apr 2016 / 16:00 uur

De Floppenkast van SBS 6

Hij zei het echt in deze krant: „Ik durf niet te zeggen dat dit de Nederlandse versie van Spitting Image wordt.” Nog erger: „Engeland heeft een rijke keuze aan schrijverstalent. Dat hebben wij niet.” En, als knock-out op tv in De Wereld Draait Door: „Actuele sketches waren de bedoeling, maar vijf, zes maanden geleden besloot ik al: dat doen we niet. Dan ben ik bang dat ik op vrijdagavond uit het raam wil springen omdat we geen sketches hebben.”

Onvoorstelbare woorden

Woorden van John de Mol over zijn nieuwste SBS 6-kindje: Wat Een Poppenkast! Onvoorstelbare woorden vooral, van een tv-producent die Big Brother en The Voice tot successen van wereldformaat maakten. Die man dekte zich voor de start van het poppenprogramma (vrijdag) in en zei genoegen te nemen met 500.000 kijkers. John de Mol. 500.000 kijkers. Da’s als Frank de Boer die tevreden is als Ajax met 4-0 van Feyenoord verliest.

Toch, de 500.000 haalde hij. Meer dan 600.000 ook en nog eens 244.000 bij de herhaling. Helaas voor oom John begint nu het tellen van het aantal afhakers. Helaas ook voor stemmenman Jeroen van der Boom die twee jaar lang zijn idee bleef pushen, tot producent De Mol waarschijnlijk toestemde om er maar vanaf te zijn. „Maak maar en scheer je weg uit mijn kantoor.”

Ik ben meestal de laatste persoon die een programma direct afbrandt, hoop er het beste van en gun de makers succes. Maar poeh, wat is Wat Een Poppenkast! verschrikkelijk. Op Twitter las ik vrijdagavond (ik vermeld de vriendelijkste tweets) ‘Jan Klaassen draait zich om in zijn graf’, ‘binnen een kwartier uitgeroepen tot slechtste programma ooit’ en ‘conclusie: floppenkast’.

Ik durfde bijna niet meer te kijken, maar toch drukte mijn wijsvinger op afstandsbedieningsknopje 6. Vol ongeloof keek ik naar grappen-tv voor zwakzinnigen. Naar best goed gelukte BN’er-poppen en hun stemmen, die helaas de Belgenmop over een vork in de auto weer van stal haalden. Of het over Britse paarden hadden die niet voor de koninklijke koets van Wim-Lex moeten lopen omdat ze de linkerkant van de weg nemen.

Pap, waarom?

Twee netten verderop hield zoon Johnny de Mol bijna 2 miljoen kijkers zoet met Holland’s Got Talent. Hij zal het poppengedoe op de laptop hebben teruggekeken en zijn vader de volgende morgen hebben gebeld met de terechte vraag: ‘Pap, waarom? Wat is er in hemelsnaam met je aan de hand?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Floppenkast van SBS 6
Sluiten