Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Columnisten 10 feb 2016 / 06:00 uur

Ekdom vanuit Nashville (3): de gitaren van Evert

Radio-dj Gerard Ekdom zoekt deze week in Nashville (VS) voor Radio 2 en BNN-VARA naar de oorsprong van de muziek. Ook in Metro doet hij tot en met vrijdag verslag. Deel 3, een opmerkelijke Nederlander en de letters van Dolly Parton.

De tweede dag in Nashville begon aanzienlijk kouder dan gisteren. Ineens ging het sneeuwen. Niet alleen in Nederland staan de seizoenen op shuffle, blijkbaar ook hier. Op de agenda stond een bezoek aan The Country Music Hall Of Fame. Een gigantisch gebouw met een hoop bezienswaardigheden. Indrukwekkend was uiteraard de Hall Of Fame zelf. Maar zeker ook het mengpaneel waarop Only The Lonely van Roy Orbison werd opgenomen. Evenals een 1960 Cadillac van Elvis Presley, die hij zélf in 1976 daar naartoe reed met achterin een ijsmachine, een tv (ja, toen al) en een telefoon om contact met de chauffeur te kunnen hebben. Een handgeschreven songtekst van Dolly Parton van haar classic Jolene, een hoop Johnny Cashjasjes, schoenen en gigantisch veel gitaren.

Ekdom vanuit Nashville
Gerard Ekdom bij de Country Music Hall of Fame.

En dat bracht me daarna bij Evert Wiltink, voormalig labelmanager in Nederland en tegenwoordig gitarenbouwer in Nashville. En dan heb je het druk, geloof me. Een klein biertje drinken op Broadway was ook feest, want op werkelijk élke plek, in werkelijk élke kroeg staat een band te spelen. Voor een maandagmiddag leek het wel zaterdagavond. In de show, bij ons ’s avonds laat, in Nederland uiteraard ’s ochtends vroeg, ontvingen we Lucie Silvas. Ken je haar nog? Zij scoorde in de zeroes een paar dikke hits en woont tegenwoordig ook in Nashville.

Ekdom filmt ook in Nashville:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ekdom vanuit Nashville (3): de gitaren van Evert
Sluiten