Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 9 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Agent deelt emotioneel verhaal na steekpartij

Op bijna vijftig meter bij de basisschool van haar kinderen vandaan, werd de 35-jarige Fatiah Abakthi vorige week neergestoken in Amsterdam. De tragische gebeurtenis liet bij nabestaanden een gapend gat achter.

Bij de betrokken politieagenten ging de emotionele nasleep ook niet in de koude kleren zitten. Agent Wout van Noord deelt zijn verhaal op de Facebook van Politie Amsterdam Boven IJ. „De blik in haar ogen zal me nog heel lang bij blijven.”

Gapers

Het eerste wat de man ziet als hij samen met zijn collega Dennis op de J.H. van Heekweg in Amsterdam-Noord aankomt, zijn de nieuwsgierige ‘gapers’ die de hulpverleners knap in de weg zitten. Een van de omstanders maakt zelfs een foto van de stervende vrouw. Respectloos vindt Van Noord. „Inwendig kook ik, maar ik moet professioneel kalm blijven." Met wat moeite pakken ze telefoon af, waarna de man zijn excuses aanbiedt.

Terwijl er alles aan gedaan wordt om de vrouw te redden, beseft de agent zich dat de kinderen van de moeder opgevangen moeten worden. „Zij mogen onder geen beding naar buiten komen en hun moeder zo aantreffen. Dit wordt een zware taak. Shit, shit, shit." Een collega van de agent neemt deze onmenselijke taak op zich. Ondertussen is er een 36-jarige verdachte opgepakt.

Gerechtigheid

Even zijn de agenten opgelucht. Gerechtigheid. Maar de euforie ebt al snel weg. „De cirkel is rond. Maar wie schiet hier iets mee op?". Diezelfde middag overlijdt Fatiah aan haar verwondingen in het ziekenhuis. Het trieste nieuws valt als een zwarte schaduw over de agenten die op het plaats delict aanwezig waren.

„Op weg naar huis gaan mijn gedachten uit naar de nabestaanden van de jonge vrouw en met name haar kinderen. Op het moment van de steekpartij zaten ze in de klas, onwetend van de melding dat hun leventjes zal verwoesten."

De agent heeft grote moeite om de daad van de dader te begrijpen. „Ook de verdachte heb ik in de ogen kunnen kijken. Het zinloze van de daad die zoveel levens verwoest heeft, kan ik niet begrijpen."

Impact

Door zijn emotionele verhaal te delen, hoopt de agent te laten zien wat voor impact tragische incidenten hebben op politiemensen en hulpverleners. Maar hij wil zeker niet zielig doen. „Ik wil absoluut niet de indruk wekken dat ik zielig ben. Het is mijn werk en dat probeer ik iedere dag naar eer en geweten te doen. De enigen die echt recht van spreken hebben, zijn de nabestaanden. Met hen leef ik oprecht mee en ik wens hen heel veel sterkte."

ALLEEN MAAR VERLIEZERSEen moeder van drie kinderen, 35 jaar jong, is op klaarlichte dag doodgestoken aan de J.H. van…

Posted by Politie Basisteam Boven IJ on Tuesday, February 9, 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.