Job Halkes
Job Halkes Binnenland 19 aug 2015
Leestijd: 1 minuut

Rotterdam krijgt een heuse stuntmannenopleiding

Rotterdam is volgende maand een opvallende opleiding rijker. Want wie het aandurft kan zich aanmelden om opgeleid te worden tot stuntman of stuntvrouw bij Movie Action International, de eerste Actie Academie van Nederland.

Lees ook: Poging wereldrecord backflip Zwarte Cross

Een van de drijvende krachten achter de academie is stuntman Leen Duchiene. „We gaan mensen opleiden voor filmacties. Je krijgt training in onder meer vechten, omgang met wapens, acrobatiek, turnen en bergbeklimmen. Ook leer je hoe je met stuntapparaten moet omgaan. Hoe je bijvoorbeeld van 12 meter hoogte moet vallen en zo. Zie het als een speeltuin voor volwassenen.”

Multisport

De cursus is voor iedereen, aldus Duchiene. „We weggen het accent echt op multisport. We pakken uit elke sport het leukste en dat gaan we oefenen. Daarbij is plezier maken het belangrijkste.” John Jones komt daarnaast acteerlessen geven. Toch moet niet iedereen denken dat na de cursus de weg naar Hollywood open ligt. „Je moet echt wel wat jaartjes trainen voordat je in een internationale film kan spelen. Maar als we zien dat iemand echt talent heeft en er voor wil gaan, dan helpen we die.”

Dat dat geen loze woorden zijn van Duchiene blijkt wel uit zijn cv. Al diverse jongens die hij eerder trainde zijn nu groot in het buitenland. „Martin de Boer heeft bijvoorbeeld in Transformers stunts gedaan. Een andere student van mij is in Movieworld aan de slag en weer een ander zit nu voor opnames in Thailand.”

Kantoorfiguren

Volgens Duchiene wordt de opleiding professioneel aangepakt. „Er bestaat nu wel iets als een dagje uit voor kantoorfiguren. Die mogen dan over een auto rollen met een mat erop. Dat willen wij misschien in de toekomst ook aan gaan bieden, maar we gaan eerst de opleiding neerzetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.