Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Basisscholen bezorgd om situatie VMBO Maastricht

De gang van zaken bij VMBO Maastricht, waar 354 eindexamens werden afgekeurd, leidt tot zorgen bij Zuid-Limburgse basisscholen. Er worden zelfs ideeën geopperd om ander voortgezet onderwijs in de regio te gaan opzetten.

De toestand bij stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs LVO is verontrustend, vertelt Peter Groos, voorzitter van het College van Bestuur van Kom Leren, een koepel van twintig basisscholen in Zuid-Limburg zaterdag in gesprek met De Limburger.

Zorgelijke situatie

De zorgen reiken verder dan enkel VMBO Maastricht, zegt Kroos. ,,Als het LVO de problemen niet oplost, kunnen wij niet anders dan ons ermee bemoeien. Een alternatief is er voor leerlingen in Maastricht niet, tenzij ze uitwijken naar Gulpen, Valkenburg of België.”

LVO stopte in 2012 vwo, havo en vmbo in afzonderlijke gebouwen. Dat maakt dat kinderen niet meer met elkaar optrekken, zoals ze dat op de basisschool deden. Volgens Groos heeft dat bij de Maastrichtse middelbare scholen aantoonbaar tot problemen geleid. ,,Brede scholengemeenschappen zijn beter. In Maastricht zouden er zeker twee, misschien zelfs drie moeten komen", zegt hij.

De twintig bij Kom Leren aangesloten basisscholen in Maastricht, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Valkenburg tellen ongeveer driehonderd personeelsleden en 3600 leerlingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.