Kees Leurink
Kees Leurink Sport 13 jul 2015
Leestijd: 3 minuten

‘Davy Pröpper is nèt te licht voor de top’

Van de subtop naar de top. Voor veel spelers een lastige stap, zo blijkt uit het verleden. En dat zal helemaal gelden voor Marko Vejinovic, Nemanja Gudelj en Davy Pröpper. Het trio heeft een bijna onmogelijke taak te vervullen. Pröpper moet bij PSV aanvoerder Georgino Wijnaldum doen vergeten, Nemanja Gudelj komt bij Ajax terecht in een middenrif vol concurrentie en Vejinovic staat voor het moeilijke karwei om Jordy Clasie af te lossen.

Lees ook: Gudelj: Ik ben klaar voor de volgende stap

Analist en oud-middenvelder Kenneth Pérez gelooft alleen in een succesverhaal voor 25-jarige Vejinovic. „Hij is van die drie de meest complete voetballer. Hij heeft een goede techniek, speelt bijna alle ballen vooruit en bezit een hele mooie stijl. Ik ben fan van zo’n type voetballer.”

Scorende middenvelder

En dat is niet het enige. De Amsterdammer scoorde afgelopen seizoen in gemiddeld één op de drie duels. Een extra wapen, vindt ook Pérez: „Vejinovic zorgt voor meer doelpunten dan Clasie. Verdedigend is hij misschien minder, hij is van origine natuurlijk een nummer 10, maar zijn vrije trappen zijn erg gevaarlijk. Zo’n speler heeft bijvoorbeeld PSV niet.”

Analist en oud-trainer Aad de Mos kan zich daar wel in vinden. Ook volgens hem heeft Feyenoord de beste zaken gedaan. „Vejinovic is modern, compleet en heeft alles in huis. Kortom: hij is de beste middenvelder van Feyenoord. En hij gaat op zeker in de basis spelen. Bij Gudelj en Pröpper weet ik dat nog niet zo zeker.”

‘Mooi weer voetballer’

De Mos kent Pröpper nog als B-junior uit zijn tijd als Vitesse-coach. Hij twijfelt of de 23-jarige Arnhemmer het gaat maken in Eindhoven. „Davy is geen leiderstype. Hij heeft onmiskenbaar talent en is inmiddels ook vrij ervaren, maar hij zal het team niet dragen. Dat was dit seizoen bij Vitesse ook al niet het geval. En bij PSV is er ook wat meer concurrentie; het wordt geen appeltje eitje voor hem.”

Lees ook: Waar komen de pareltjes van de eredivisie terecht?

Pérez gooit er nog een schepje bovenop. „Ik vind Pröpper een ’mooi weer voetballer’. Ik twijfel aan zijn mentale weerbaarheid. En hij is een ander type dan Wijnaldum. Dat hoeft op zich niet zo’n probleem te zijn, maar Pröpper is wat statischer. Het zal mij benieuwen."

Vallen en opstaan

Ook over de transfer van Gudelj van AZ naar Ajax bestaat scepsis. De Mos: „Het zal met vallen en opstaan gaan, maar de concurrentie is enorm”, doelt hij op de drukbezette linie van Ajax. Er staan nu zes basiswaardige middenvelders onder contract in Amsterdam.

Gaat Gudelj die strijd winnen? „Waarschijnlijk niet. Hij moet het van zijn body hebben, hij is geen stylist. En bij Ajax zijn ze een stuk kritischer dan bij AZ. Hij zal echt aan de bak moeten”, aldus de oud-trainer.

Transferbeleid

Ondanks de potentie van de 23-jarige Serviër, verbaast De Mos zich openlijk over de transfer. „Ajax koopt veertien spelers, van wie er dertien weer op de bank belanden. Het aankoopbeleid is zeer zwak. Dat geldt overigens ook voor Feyenoord hoor, maar bij Ajax hikken ze teveel op twee gedachtes. Ze durven niet vol voor de jeugd te gaan, maar ze zijn ook onzeker over de aankopen. Er is geen concreet plan voor transfers.”

Pérez rept niet over structurele problemen bij Ajax, al twijfelt hij wel aan Gudelj. „Ik kan niet precies zeggen waarom, maar ik ben geen fan van hem. In plaats van Gudelj heb ik juist heel veel vertrouwen in Sinkgraven dit jaar. Hij wordt de grote verrassing van het komende seizoen." En dat mag ook wel: de transfersom van Sinkgraven kan door bonussen oplopen tot 12,5 miljoen euro, ongeveer net zoveel als die van Pröpper en Gudelj bij elkaar opgeteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.