Tess Maidman
Tess Maidman Nieuws 13 jul 2015
Leestijd: 1 minuut

Minder wespen dit jaar

Elk jaar hebben we in de zomermaanden last van wespen. Maar dit jaar zijn er tot nu toe veel minder te vinden in Nederland. Ecoloog Jan Doevendans maakt zich zorgen: „Ze lijken langzaam uit Nederland te verdwijnen.”

Minder wespennesten

Bestrijdingsbedrijf Rentokil heeft tot nu toe 45 procent minder wespennesten weggehaald dan vorig jaar. Door de slechte start van de zomer veroorzaken ze minder overlast dan vorig jaar, denken de verdelgers van Rentokil. Pas nu het warmer is geworden, komen er meldingen van wespenoverlast binnen.

Bestrijdingsmiddelen

Ecoloog Doevendans denkt dat het ergens anders aan ligt. „Er zijn dit jaar minder wespen door het gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen. Het gif zorgt ervoor dat het voedsel voor insecteneters verdwijnt. Wat veel mensen niet weten, is dat wespen ook insecten eten.”

Vervelend en gevaarlijk

Lang niet iedereen zal er rouwig om zijn dat de wespen verdwijnen. De insecten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook gevaarlijk zijn: tussen de 10 en 20 procent van de mensen is allergisch voor wespensteken. Jaarlijks komen zelfs twee tot vijf mensen door wespensteken om het leven.

Lees ook: Wespenzwerm valt hardlopers aan

Afnemende biodiversiteit

Maar volgens Doevendans is het wel degelijk ‘erg’ als er minder wespen zijn. „Het gevolg is namelijk een afnemende biodiversiteit. Er zullen dan geen zwaluwen of vlinders meer zijn waar we naar kunnen kijken.”

Nog geen conclusies

Volgens Arnold van Vliet, bioloog aan de universiteit van Wageningen, is het de vraag of we ons echt zorgen moeten maken over de toekomst van de Nederlandse wesp. Het weer is volgens hem bepalend voor de hoeveelheid wespen. „We hebben dit jaar niet intens veel neerslag gehad. Vorig jaar wel en toen waren er weinig. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.