Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 5 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Discussie over ‘racistische’ attracties Efteling

Actiegroep Stop Oppressive Stereotypes pleit ervoor dat alle racistische uitingen in de attracties van de Efteling worden verwijderd. Het park zegt nu in gesprek te willen gaan met de actiegroep.

De actiegroep is van mening dat attractiepark de Efteling gebruikmaakt van ‘extreem racistische attracties met duidelijke onderdrukkende stereotypes waarmee kinderen worden vermaakt en geïndoctrineerd’. De actiegroep vraagt het attractiepark om de ‘walgelijke racistische beelden’ te verwijderen. Vooral de attracties Monsieur Cannibale en Carnival Festival liggen onder vuur.

https://www.youtube.com/watch?v=H0fe18Ai_uQ

In gesprek

De Efteling wil graag rond de tafel met de actiegroep en hebben de initiatiefnemers uitgenodigd in Kaatsheuvel. Een woordvoerder van het park vertelde aan de website Looopings: „We willen graag een dagje uit zijn voor iedereen, ongeacht geslacht, ras, politieke voorkeur of seksuele voorkeur. Daarom willen we graag horen wat in dit geval de pijnpunten zijn.”

De Facebookpagina van de Actiegroep heeft tot nu toe 149 likes, en krijgt veel kritiek over zich heen van mensen die het niet eens zijn met het initiatief. „Ga alsjeblieft werk zoeken en iets nuttigs doen met je leven. Shit zeg..,” stelt een van de bezoekers van de Facebookpagina. Een ander vraagt zich af: „Ben ik de enige die denkt dat hier een of andere cabaretier achter zit?”

Open brief

In een open brief aan Stichting Natuurpark Efteling stelt de actiegroep dat de stereotyperingen in deze attracties, met betrekking tot gender, etniciteit, seksuele oriëntatie, deel zijn van systematische onderdrukking. „Wij vinden het zeer problematisch dat kinderen geïndoctrineerd worden door dergelijke stereotypen aangezien kinderen makkelijk beïnvloedbaar zijn en beschermd zouden moeten worden voor dit soort negatieve beelden,” aldus de actiegroep.

Bovendien wordt er gesteld dat met jaarlijks 4 miljoen bezoekers, waaronder veel kinderen, het attractiepark veel invloed heeft op het behouden van racisme en polariseren van etnische groepen. „Jullie claimen gefocust te zijn op het geven van een prettige ervaring aan kinderen, terwijl jullie niet-witte kinderen uitsluiten door hen belachelijk te maken en te reduceren tot stereotypen.”

https://www.facebook.com/&/posts/263541784026314

Eerdere klachten

Het is niet de eerste keer dat het attractiepark onder vuur komt te liggen in verband met racisme. Journalist Jan Hoek schreef in een betoog op website Vice: „Zo ben ik bijvoorbeeld opgevoed met het idee dat racisme niet oké is, maar de Efteling durft een wereldvisie te tonen die daar recht tegenin gaat.”

Een verslaggever van The Wall Street Journal was tevens ontevreden over de manier waarop zwarte mensen werden afgebeeld. Over Monsieur Cannibale schreef zij: „een enorm figuur droeg een koksmuts op zijn hoofd en een lepel door zijn neusgat – een racistische terugkeer naar de dagen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.