Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 7 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Met De Nieuwe gaat het vaak mis

We hebben er weer eentje. Een Nieuwe. Nee, geen haring, maar een Kluivert. Kasper Dolberg. Onthoud die naam goed. Want voor je het weet, hoor je er nooit meer iets over.

Dolberg is statistisch gezien gedoemd te mislukken. Wie ’de nieuwe’ wordt genoemd, moet bij Ajax vrezen voor zijn loopbaan.

Ik hoop van ganser harte dat het deze keer wel goed afloopt, maar het predicaat ’opvolger van’ is vrijwel een garantie voor een trieste aftocht.

We hunkeren naar een nieuwe Kluivert en na Brutil Hosé en Geoffrey Castillion is het nu de jonge Deen Kolberg die deze zware last moet dragen.

Hosé kwam nog in het nieuws door een legendarische kaakslag aan het adres van Dennis Hulshoff, maar van de andere potentiële topscorer is nauwelijks iets meer vernomen. Ook Queensy Menig werd door De Boer een nieuwe Kluivert genoemd, maar speelt nu vooral linksbuiten bij Zwolle.

De Nieuwe. Zelfs van Cruijff hadden we er een paar. Tarik Oulida werd door de meester zelf zo benoemd en sneuvelde onder de druk van dat stempel. Ton Blanker zou ook wel even in de heroïsche voetsporen treden, maar bereikte uiteindelijk alleen faam omdat hij zich in de armen van een Dolly Dot wist te wurmen.

Maar meest schrijnende geval is misschien wel Sjoerd Ruiter. ’Wie’ hoor ik je denken. En dat zegt al genoeg.

Sjoerd Ruiter was eind jaren 60 de eerste nieuwe Cruijff. En kon die weelde niet dragen. Een veelbelovende start smoorde in de kiem. Hem werd verweten dat hij zijn opgedrongen bijnaam niet kon waarmaken en daardoor knapte er iets bij Ruiter, die op z’n 20ste stopte met voetballen.

„Als Sjoerd Ruiter was ik een goeie voetballer. Maar niet als nieuwe Cruijff”, zei Ruiter later, zich bijna verontschuldigend.

Een leger aan nieuwe Maradona’s is al voorbijgetrokken, maar alleen Lionel Messi heeft enigszins aan die verwachtingen voldaan. Al vinden ze in Argentinië zelfs hém niet goed genoeg.

Het is te hopen dat de lovende woorden die nu over Dolberg worden gesproken niet als een molensteen gaan werken. En het blijft vreemd dat bij de zoektocht naar de nieuwe Kluivert, Kluivert niet wordt betrokken.

Er speelt overigens een ventje in de jeugd van Ajax die 100 procent zeker de nieuwe Kluivert is: Justin. Zoon van Patrick.

En die status kan gelukkig niemand ooit van het joch afnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.