Wat is er met ons gebeurd?

Victoria van der Werff 24 apr 2015

Steeds vaker zie ik dat de mens stukje bij beetje ontzettend egoïstisch aan het worden is. Ik zie het dagelijks. Van vuile blikken naar elkaar, zomaar een ruzie op straat tot zwaar onbeschoft gedrag naar anderen. Ik vraag mij echt af, wat is er met ons gebeurd?

Ongeveer drie weken geleden zat ik in de trein van Rotterdam naar huis. Ik zat tussen een Amerikaanse familie in die op vakantie was in Nederland. Een vrouw in de coupe begon te klagen dat ze een vreselijke hekel aan Amerikanen had. Ondertussen had ik een gezellig gesprek met de Amerikanen over dat breien net een soort van yoga was. Wat is er gebeurd? Waarom irriteren wij ons steeds meer aan mensen om ons heen? Waar is de "je respecteert elkaars normen en waarden" regel gebleven? Het lijkt alsof die regel er helemaal niet meer toe doet, terwijl dat in mijn opzicht een van de belangrijkste basisregels voor een goede samenleving is. We zijn allemaal praktisch gewoon simpele mensen. Natuurlijk, de een is anders dan de ander, toch is mij altijd geleerd; "Hoe verschillend iemand is van jou, je blijft elkaar respecteren." Natuurlijk zijn er mensen die mij altijd een glimlach op mijn gezicht geven. Helaas zijn er dan ook weer mensen die beginnen te kreunen en steunen als ik per ongeluk tegen ze aanloop, al zeg ik nog beleefd ‘sorry’.

Jongens laten we onze ogen niet meteen sluiten en doen alsof we slapen zodra we de beruchte treinzwerver weer de coupe zien binnen strompelen. Zeg gewoon eerlijk tegen hem "Het spijt me maar ik heb geen kleingeld bij me." Of zeg dat je geen geld bij je hebt als je geen zin hebt om wat te geven. Desnoods geef je hem gewoon wel wat geld, al is het maar een euro. Maar wegrennen ervoor is geen optie. Alles waarvoor je wegrent komt op een bepaalt moment terug in je leven (zoals de treinzwerver), of je het wilt of niet.

Dus laten we niet dag in dag uit alleen maar druk met onszelf bezig zijn. Kijk eens om je heen naar de mensen en naar je omgeving. Laten we onze ogen iets wijder opendoen en ook aan onze medemens denken. Behandel elkaar zoals jij zelf ook behandeld zou willen worden. Dat is ontzettend moeilijk, ik weet het. Maar geloof mij, jijzelf en je omgeving worden er beter van.